Živi djelo Vesne Girardi Jurkić


Zahvaljujući njenom suprugu Mirku Jurkiću, njenoj kćerki Kristini Džin te izdavaču, udruzi Susreti na dragom kamenu, znanstveno-publicistički radovi Vesne Girardi Jurkić, gotovo pet godina nakon njene smrti, objedinjeni su u knjizi "Zapisi o kulturi davnih vremena - Antička Istra" koja je prekjučer predstavljena u dvorištu rodne kuće Mije Mirkovića u Raklju

Recenzent knjige i autoričin višegodišnji bliski suradnik prof. dr. sc. Robert Matijašić kazao je da je dio tekstova Vesne Girardi Jurkić u ovoj knjizi prethodno objavljen u zavičajnim zbornicima i monografijama, a dio je dosad neobjavljen. Autorica je u ovim tekstovima s arheološke-povijesnog stajališta obradila pojedine probleme antičke Istre u širem smislu (romanizacija, religija), kao i pojedina uža područja Istre - Pulu, Poreč, Pazin, Rovinj, Buje, Buzet.

- Ovo je svojevrsna monografija o najstarijoj prošlosti Istre, od prapovijesti do srednjeg vijeka, kazao je Matijašić, istaknuvši da je Vesna Girardi Jurkić kroz cijelu svoju djelatnost jako promovirala zavičaj, posebno izvan granica istarskog poluotoka.

Povjesničar, profesor emeritus Miroslav Bertoša posebno je naglasio stručnost i sposobnost dr. Vesne Girardi Jurkić da jedan mali, sitni habitat, malo arheološko mjesto, jednu iskopinu pretvori u znanje s vrlo velikom širinom i snažnim odjecima. To su, dodao je, slojeviti radovi u kojima možemo iščitati arheologa, ali isto tako i kulturologa, a Vesna je imala tu sposobnost da produhovi problem, što je iznimna vrlina.

- Ima knjiga, radova i članaka čije je starenje znatno sporije od ljudskog života. Vesnine knjige i radovi spadaju upravo u takva djela, naglasio je Bertoša. U ime obitelji Jurkić, izdavačima se na objedinjavanju tekstova njene majke zahvalila Kristina Džin.

Armando Debeljuh, predsjednik udruge Susreti na dragom kamenu podsjetio je na dosadašnje dobitnike natječaja nagrade za rukopis "Mate Balota" i njihove objavljene knjige - Antuna Milovana ("Stablima pada sjena"), Ivicu Pilata i Tomislava Milohanića ("Žluk besid"), Nadu Galant ("Uozlji d.o.o.") i Lilijanu Domić ("Arionova vrata"), dok je Vesni Girardi Jurkić za ovu sada objavljenu knjigu nagrada posthumno dodijeljena 2014. godine.

Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica kazao je da svaki zavičaj ima referentne točke, a Istru su zadnjih desetljeća posebno obilježili katedra Susreti na dragom kamenu te djelo Vesne Girardi Jurkić.

Prisutne je pozdravio i Marijan Kostešić, načelnik općine Marčana, najavivši za jesen znanstveni skup o Uvali Blaz. U prigodnom programu nastupili su članovi KUD-a "Mate Balota" iz Raklja; pojedine je pjesme Mate Balote ("Dragi kamen", "Pozdrav unima doma", "Koza") otpjevao Bruno Krajcar, a recitirao Patrik Bolković. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter