Žive razglednice Pule

Virtulna knjiga gleda se i čita u digitalnoj formi (D. MEMEDOVIĆ)
Virtulna knjiga gleda se i čita u digitalnoj formi (D. MEMEDOVIĆ)

Nakon dvogodišnje izrade, u produkciji pulskog Sajma knjiga i na početnu ideju Slavice Ćurković, jučer je u Crvenom salonu Doma HB-a predstavljena interaktivna knjiga "Žive razglednice Pule". Mladi ilustratori Manuel Šumberac i Vibor Juhas, uz povijesne i edukativne, kratke i poučne priče Miljenka Jergovića, kreirali su i proizveli, animirali i programirali ovu virtualnu knjigu ilustriranih epizoda austrougarskog grada koja se gleda i čita u digitalnoj formi.

- Ovo je bio jako zahtjevan posao. U stvaranju ove interaktivne slikovnice s pregršt informacija, priča i detalja sudjelovali su i učenici pulskih osnovnih škola koji su sami izabirali detalje iz povijesti Pule. Tekst Miljenka Jergović je predivan, informativan , zabavan i poučan, rekao je Vibor Juhas. U publici prisutan Jergović nije govorio za ove promocije.

Izdanje je svojevrsni vremeplov virtualnog vodiča, osebujnog admirala Grussa, Puležana koji zna brojne zanimljivosti, podatke i tajne zaboravljenoga grada. Njega je aktivirao koautor Manuel Šumberac kliknuvši i projiciravši u tri navrata na zid Crvenog salona razglednice pulskog arsenala, zvjezdarnice i Mornaričkog parka, nakon čega je glumica Jadranka Đokić pročitala prateće info-tekstove s informacijama koje vrlo vjerojatno ne zna većina Puljana, zbog čega je ne samo dobar zabavno-edukativni poklon za djecu, već i izdanje otvoreno svim generacijama.

Pripovijedajući epizode iz austrougarske Pule prije Prvog svjetskog rata, tada modernog europskog grada, ilustracije oživljavaju grad tvrđava i vojarni, luka i tvornica, bojnih brodova i podmornica, grad neobične arhitekture i građana, stambenih zgrada i vila, škola i mornaričkih institucija, radnika i časnika, grad talijanskog, njemačkog i hrvatskog jezika, kavana i hotela, kina i kabarea, kulture i zabave… Svaka niša u ovoj virtualnoj glazbi ima svoju originalnu glazbu, a u skladanju glazbe sudjelovala je Ana Štoković. Urednik izdanja je Miodrag Kalčić. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter