Žive jaslice započele i zaključile Božić u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uprizorenjem živih jaslica u Svetom Lovreču i Gračišću na blagdan Sveta tri kralja okončana su ovogodišnje Božićno novogodišnje svečanosti u Istri. U Svetom Lovreču je jaslice tijekom tri uprizorenja 21. i 26. prosinca i 6. siječnja posjetilo oko 10 tisuća ljudi, a u Gračišću tijekom dva uprizorenja, 26. prosinca i 6. siječnja oko četiri tisuće ljudi. Svi su oni imali prigode pokloniti se svetim obiteljima koje su na blagdan Sveta tri kralja u Svetom Lovreču uprizorili Sanja, Alen i Ayrton Šajina, a u Gračišću Iva, Dalibor i Vito Lanča.

U Svetom Lovreču su posjetitelji uz Svetu obitelj imali prigode pogledati niz starih zanata i kupiti ponešto od domaćih proizvoda lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Gosti su uz to mogli razgledati i izložbu fotografija Kluba amaterske fotografije "Sv. Lovreč" na kojoj su izloženi prizori ranijih živih jaslica, ali i zavodljivi pogledi kroz objektiv na Sv. Lovreč, koji se svake godine o Božiću pretvara u biblijski Betlehem. Uprizorenje živih jaslica u Sv. Lovreču organizira KUD "Matko Laginja", a projekt vodi Ivan Banić, koji je, kaže, zadovoljan ovogodišnjim uprizorenjem u kojem je sudjelovalo više od 170 osoba iz Sv. Lovreča, ali i drugih krajeva koji svake godine sudjeluju u uprizorenju živih jaslica u ovom drevnom gradu. Zadovoljan posjetom Živim jaslicama u Gračišću je i Alen Bažon koji vodi ovdašnje uprizorenje koje ove godine u dva dana 26. prosinca i 6. siječnja posjetio veliki broj posjetitelja, a u njihovom uprizorenju sudjelovalo je više od sto žitelja Gračašćine.   

Osim Živih jaslica u Svetom Lovreču gosti su imali prilike pogledati i jaslice koje je u župnoj crkvi Sv. Martina postavi Vinko Laković, te jaslice koje je u svojoj konobi postavio Mario Herak. Ovo su Mariju 54. jaslice, naime on ih već toliko godina i izrađuje. Najprije ih je izrađivao u župnoj crkvi, a otkako je prije nekoliko godina to prepustio mlađima uređuje jaslice u svojoj konobi.

U Gračaškoj crkvi Svetih Vida, Modesta i Kresencije još se uvijek mogu razgledati jaslice koje je izradio Alen Bažon, začetnik gračaških Živih jaslica.   

Preksinoć, na blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje Svetu obitelj u Svetom Lovreću posjetila su tri kralja koja su utjelovili članovi Konjičkog kluba "Istra" Manjadvorci. Melkior, Mateo Rojnić, Gašpar, Stefano Osip i Baltazar i Teofik Strašević. Oni su konjima ujahali u grad da bi malom Isusu dali darove. Kada su pronašli Isusa sjahali su i darovali su mu tri dara i to tamjan kao Bogu, zlato kao kralju i plemenitu mast, smirnu kao čovjeku. Sveta tri kralja koja su darove donijela u Gračišće utjelovili su Valter Baćac, Nenad Mijandrušić i Albert Vojsković.

Žive jaslice u Gračiću i Sv. Lovreču zapravo obrađuju istu temu, a to je razdoblje od Božića, rođenja Isusa, pa Bogojavljenja kada su se novorođenčetu poklonila Svata tri kralja. Međutim, Gračišćani na čelu s Bažonom i Lovrečani na čelu s Banićem ipak stvaraju originalna programe. Gračaške žive jaslice kronološki prikazuju nešto duže razdoblje, koje počinje Navještenjem, kada arkanđeo Gabrijel navješćuje Mariji da će roditi Sina Božjega i nadjenuti mu ime Isus. Uz čitanje Evanđelja Sveta obitelj prolazeći gračaškim ulicama rekonstruira dolazak u Betlehem, zatim Herodov popis stanovništva, traženje konačišta u Betlehemu i naposljetku samo rođenje u štalici izvan grada. (Mirjan RIMANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter