Žive jaslice u Sv. Lovreču

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osmu godinu za redom najveće žive jaslice u Hrvatskoj danas u 17 sati ponovno će oživjeti cijelu starogradsku jezgru Svetog Lovreča, gdje će sve posjetitelje dočekati Sveta obitelj, tri kralja, brojni kostimirani sudionici, stari zanati, božićni sajam i drugi sadržaji. Posjetitelje će zagrijati topli kruh iz krušne peći, čaj i kuhano vino. Ulaz je slobodan.

Ovaj srednjovjekovni istarski gradić savršena je kulisa za uprizorenje rođenja malog Isusa, prikaza ljudi i djelatnosti onih drevnih vremena, ljudskih ruku djela, životinja koje su ih pratile i održale na životu. Organizator se trudi svake godine obnoviti ova uprizorenja nekoliko puta tijekom božićnih blagdana, nastojeći novim interesantnim detaljima iz davne prošlosti unijeti zanimanje novih, ali i starih posjetitelja. Uz današnje uprizorenje, žive će se jaslice ponoviti još i u subotu, 30. prosinca, te 6. siječnja iduće godine.

Osim samog uprizorenja Svete obitelji, u obilasku živih jaslica posjetitelji će susresti i mnoge, sad već zaboravljene stare zanate, izbliza vidjeti mnogobrojne domaće životinje i umješnost ondašnjih domaćica, pogledati kako se nekad trgovalo, pisalo, kako su se zabavljala djeca. Pored toga, Sveta tri kralja s Istoka na ponosnim plemenitim konjima projahati će "Betlehemom" i dojahati do štalice s malim Isusom, te mu se pokloniti i darivati ga.

Pored samog uprizorenja, cijela gradska jezgra bit će u znaku jaslica: bit će ondje stari zanati kao što su kovač, kamenoklesar, ribar, stolar, sprtar, grnčar, pčelar, travar, bačvar, izrađivač metli, pletilje, pređe, izrada domaće tjestenine, pekar će iz krušne peći dijeliti tek ispečeni kruh, domaćice će nuditi topli čaj i kuhano vino. Na nekoliko mjesta moći će se i uživati u gastro i eno ponudi. Domaće životinje, desetak vrsta, iz ondašnjeg doba, bit će u improviziranim torovima, pored svojih pastira, koji će čuvati i da ogrjevi koji će biti postavljeni griju sve one koji će onuda proći.. Vrijedni volonteri izgradili su i izvor, vodenicu, jezerce pa i mali istarski kažun. Bit će i anđela, kao i dva photo pointa za uspomenu. Sve to uprizorit će više od 120 kostimiranih sudionika koji će dočarati priču o događaju koji je promijenio povijest prije više od 2.000 godina.

Prije toga u galeriji Placa otvorit će se izložba kreativnih jaslica 20 autora te fotografska izložba. Neće izostati ni glazbeni program, crkvene jaslice u Župnoj crkvi, te jaslice obitelji Herak koja ih gotovo 60 godina priprema u svom domu i koje će također biti otvorene za posjet. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter