Žive jaslice sa 130 sudionika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gracišcani i ove godine u povodu božicnih blagdana uprizoruju žive jaslice, obznanili su na konferenciji za novinare opcinski nacelnik Ivan Mijandrušic i Alen Bažon, glavni organizator dogadanja. Program ce se održavati 26. i 27. prosinca te 3. i 6. sijecnja, a pocinjat ce u 17 sati na Placu, nakon što se oglase zvona župne crkve sv. Vida, Modesta i Kresencije.

Nakon uprizorenja Navještenja na Placu, Josip i Marija krecu gracaškim ulicama prema trgu pred crkvom, gdje je podignuta štalica u kojoj ce biti postavljene jaslice. Na putu ce prolaziti pokraj niza radionica koje ce predstavljati tradicijski nacin života. U uprizorenju jaslica sudjelovat ce oko 130 kostimiranih osoba s Gracašcine i Picanštine. Najmladi ce imati šest mjeseci, a najstariji 80 godina.

Pouceni lanjskim iskustvom i velikom posjetom gledatelja Gracišcani su ove godine priredili kuhinju u kojoj ce kuhati i servirati domaca jela. Nudit ce se maneštra, kupus s kobasicama te domaca tjestenina, a bit ce tu i kuhanog vina, ali i onog iz bacava gracaških vinara. Na tržnici, koja ce biti dio ambijenta jaslica, nudit ce se domaci proizvodi i originalni suveniri.

"Iako su jaslice u pripremi, medu medijskim kucama vlada veliko zanimanje za taj dogadaj", istice Mijandrušic. Zato su se Gracišcani potrudili da uz jaslice posjetiteljima, koje ocekuju u velikom broju, ponude sadržaje koji ce im omoguciti da provedu nekoliko ugodnih veceri za blagdane.

Posjetitelji ce u župnoj crkvi moci razgledati jaslice koje ureduje Bažon i kojima svake godine dodaje neke nove tehnicke inovacije, od rasvjete koja docarava jutro, dan, vecer i noc, pa do vodopada, vodenice, vjetrenjace ili magarca koji samo danju vuce mlinsko kolo.


Podijeli: Facebook Twiter