Živa riječ kraj žive vode

Okupljeni ljubitelji lijepe književnosti na ovogodišnjem susretu na Badavci (D. ŠIŠOVIĆ)
Okupljeni ljubitelji lijepe književnosti na ovogodišnjem susretu na Badavci (D. ŠIŠOVIĆ)

Pokraj izvora žive vode Badavca u Karojskom polju po devetnaesti je put minule nedjelje održan tradicionalni književni susret, ovaj put s prigodnim geslom "Ruke čežnje i srce vode". Uobičajeno je da susret počinje čitanjem iz Istarskog razvoda, povijesnog glagoljskog dokumenta u kojemu se ovaj izvor spominje, a nadahnuti čitač bio je Drago Draguzet. Prije "odraslih" književnih gostiju nastupila su djeca iz folklorne skupine OŠ Jože Šuran iz Višnjana, a ceremonijal-majstor Tomislav Milohanić svakog je gosta detaljno najavio.

Književni dio susreta otvorio je Andrija Vučemil, čitajući prozne ulomke i stihove iz svoje knjige "Iza Učke", za koju je rekao da je napisana prije 50 godina na Golom otoku. Stjepan Šešelj je čitajući još neobjavljenu pjesmu "Kiše" uspostavio poetsku vezu između svog rodnog neretvanskog kraja i Istre, a Nada Galant je svojim nastupom premostila ocean, čitajući prozni zapis u obliku mogućeg "pisma barbeta iz 'Merike, one doljnje".

Mile Pešorda se predstavio stihovima na imotskoj ikavici i pjesmom posvećenom papi sv. Ivanu Pavlu II, a Vesna Miculinić Prešnjak je pročitala svoj u Makedoniji nagrađeni prozni zapis o rukama. Živopisnom vlaškom čakavicom Tomislav Milohanić napisao je i pročitao svoju priču o "vruji, šuši i Bibliji", Ljubomir Stefanović se predstavio svojevrsnim "psihološkim putopisom" kojim je dolutao i do Berma i njegovih fresaka, Mate Ćurić je pročitao ulomak iz svog romana "Povratak", a Drago Draguzet jednu svoju vrlo atmosferičnu obiteljsku dijalektalnu priču.

Susret na Badavci imao je osim književne i svoju likovnu i glazbenu komponentu. Uz autohtono kamenje uokrug Badavce izloženi su bili umjetnički mozaici Ivana Krajine, a u predahu književnih nastupa nadahnutu i zornu prezentaciju malko drukčijih pogleda na istarsku tradicijsku glazbu pružio je multimedijalni umjetnik i muzikolog Noel Šuran.

Malo je reći da je okupljene iznenadio izvodeći "Lijepu našu" na mihu i pjevajući je onako kako bi zvučala na "istarskoj ljestvici", a među instrumentima koje je pokazao posebno je zanimljiva bila električna tamburica napravljena od limene Milka bombonijere.

Književni susret na Badavci organizirali su Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, Gradska knjižnica Poreč i udruga Valigaštar iz Karojbe, uz pokroviteljstvo općina Karojba, Višnjan i Tinjan. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter