Živa rijec iz pera autora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pismom koje je Jelena Lužina napisala u povodu 91. rodendana Marije Crnobori sinoc je u galeriji Cvajner zapocela posljednja vecer Pulskih dana eseja - program naslovljen "Rijeci u galeriji". Književnom veceri, citanjem stihova i fragmenata iz proznih djela sudionika zakljucena je ovogodišnja cetverodnevna manifestacija Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika. Moderatori veceri, najavljivaci gostiju, bili su Boris Domagoj Biletic, autor programa, voditelj i organizator Dana eseja, te književnik Milan Rakovac.

Nakon što je Lužina procitala rodendansku cestitku velikoj istarskoj glumici, slušali smo "Molitvu andelu" i "Moj križ" Tomislava Marijana Bilosnica, pjesnika, slikara i ovogodišnjeg dobitnika nagrade "Tin Ujevic", dok je Stjepan Cuic, donedavni predsjednik Društva hrvatskih književnika, sa slušateljima podijelio komad iz svojeg romana koji je, saznajemo, objavio "nakon puno lutanja po izdavackim kucama i ideoloških meandara" zahvaljujuci Branimiru Bošnjaku, tadašnjem uredniku casopisa "Pitanja".

Ovom se prilikom prisjetio i podrške akademika Ante Stamaca, uz ciju mu je pomoc 1968. godine u Poletu objavljena prva novela, "Staljinova slika".Stamacev nastup, na cijih su 70 godina rada podsjetili brojni protagonisti "Rijeci u galeriji", donio je "Mozartov izdisaj" i "Poputnicu sinu", naslove iz zbirke pjesama "Vrijeme, vrijeme", dok je Branimir Bošnjak iz "Svrhe malih stvari" s publikom podijelio "Ljubavnu" i "Rastavu povijesti". Iz novopredstavljenog romana Julienne Eden Bušic "Tvoja krv i moja" autorica je procitala pricu "Chipmonk" (Vjeverica), a Božica Jelušic, za koju Rakovac tvrdi da je "posjednica plemenitaškog dvorca ciji je jedini kmet", procitala je poezije "Sati" i neobjavljenu "Zauvijek lišce".

Književna vecer okoncana je nastupom Borisa Domagoja Biletica (Moj zakljucani otac) i cakavskim stihovima Milana Rakovca, koji ce uskoro biti objavljeni u izdanju Društva hrvatskih književnika.


Podijeli: Facebook Twiter