Živa kultura istromletačkog narječja

Marijana Batinić i Marijana Tikel  (D. ŠIŠOVIĆ)
Marijana Batinić i Marijana Tikel (D. ŠIŠOVIĆ)

Ovaj tjedan je u Bujama, ali i nekoliko drugih mjesta u znaku 6. Festivala istromletačkog narječja - Festival dell'Istrovento, međunarodne kulturne manifestacije posvećene zaštiti i vrednovanju narječja koje predstavlja jezik svakodnevne komunikacije, ali i kulture pripadnika talijanske manjine u Istri, Rijeci i Kvarneru, Slovenskom primorju te se koristi i u dijelu Furlanije i Julijske pokrajine. Festival je međunarodnog karaktera i povezuje tri zemlje - Hrvatsku, Sloveniju i Italiju.

Glazbeni festival u Muggiji

Višednevni program počeo je u ponedjeljak u Puli predstavljanjem knjige Ester Sardoz Berlessi "Drio el canton", a nastavljen je sinoć u bujskoj Zajednici Talijana zanimljivim vraćanjem uspomena kroz video-radove, uz koncert Enza Hrovatina. Večeras je u Bujama svečano otvorenje Festivala kada će festivalsku zastavu na glavni bujski trg u prigodnom defileu donijeti kostimirane skupine Zajednice Talijana Buja i "Al tempo di Tartini" iz TZ-a Pirana, kao i glazbeni sastavi.

Festivalska zastava vijorit će se u Bujama sve do subote kada Festival završava. Tijekom festivalskih dana posjetitelji će moći kroz razne oblike upoznati kulturu istrovenetskog narječja. Predviđen je niz zbivanja kao što su predstavljanje knjiga, koncerti, jezične radionice, interaktivne prezentacije, karnevalske i kostimirane grupe, kazališna smotra skupina iz lokalnih zajednica Talijana, rasprave, glazbeno natjecanje i još mnogo toga.

Posebnu pažnju posjetitelja privlači Dimela cantando, festivalsko natjecanje neizdanih skladbi pisanih na istromletačkom narječju. Glazbeni festival počinje u četvrtak u talijanskom gradiću Milje (Muggia), drugu večer se održava u Kopru, a u subotu navečer je finale u Bujama, kada će biti proglašeni pobjednici.

Pokrovitelji iz Istre i Italije

Festival istromletačkog narječja organizira Talijanska unija, pod pokroviteljstvom Grada Buja, Istarske županije, u suradnji s Narodnim sveučilištem iz Trsta. Veliku važnost projektu dala je i talijanska regija Veneto, koja je već šestu godinu zaredom pokrovitelj iako se radi o manifestaciji koja se odvija izvan njenog upravnog područja. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter