Živa izložba zgor murve


Ne baš uobičajena izložba u galeriji Zgor murve Turističke zajednice općine Funtana događa se ovih dana na radost domaćina i sve više pristiglih im gostiju. Ovdašnja udruga za zdraviji život Loze svake godine uoči turističke sezone pripremi jednu tematsku izložbu. Ovogodišnja je nazvana Loze u kužini.

Proteklog vikenda promovirana, do 30. svibnja otvorena, izložba Loze u kužini na svjetlo galerijskog dana izvukla je stari štednjak na drva na kojem se nekada satima krčkala maneštra i uz njega porculanske zdjele. Tu su i ostali kuhinjski rekviziti - škudelice za kafe s mlijekom i kruhom, komplet za prženje sirovih zrnaca kave - kuhanje vode i potom kave, fini porculan za čaj, tanjuri, beštek, nekoliko originalnih primjeraka mlinaca za meso i pravljenje kobasica. 

Vrijedne su članice udruge Loza osmislile izložbu tako da se svaki drugi dan, odnosno večer (izložba se može pogledati i doživjeti svakog dana od 18 do 22 sata), nešto događa. Odmah drugog dana nakon otvaranja bio je "pinky day" - degustirala su se istarska rose vina uz domaće jagode i roza kolačiće među kojima su dominirale svima omiljene breskvice. Sljedeće događanje bilo je posvećeno pršutu i (još uvijek našem) istarskom teranu, nakon toga uslijedilo je uživanje u različitim vrstama kruha i sira. Među zapisanim dojmovima turista čitam hvalospjev slovenske gošće posebno zadovoljne što je iz galerije izašla s receptom u džepu za kruh s mediteranskim biljem.

- Svake godine imamo jednu radnu grupu koja je odgovorna za postavljanje izložbe koja povuče za sve ostale. Ovo je naša sedma izložba ali prva "živa", a to znači da koristimo galeriju za posluživanje hrane i pića koje nudimo posjetiteljima direktno na stolu među izloženim predmetima. Interesantno je, i malo zastrašujuće,  promatrati vrijedan, izložen stolnjak iz kojega se može "pročitati" što smo do sada nudile našim gostima: vina rose i teran, pršut, sir, jagode… koji svaki dan dobiva koju fleku više. Sve je to dio žive izložbe koja je do sada najinteresantnija i najposjećenija, veli Roseta Štifanić jedna od utemeljiteljica udruge Loza. (Napisala i snimila Vesna MEDVEDEC)

CIJELI TEKST U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter