Žitelji žele uređenje Kandlerove i okoliša Arene

Kandlerova čeka sredstva EU  fondova (Neven LAZAREVIĆ)
Kandlerova čeka sredstva EU fondova (Neven LAZAREVIĆ)

U Gradskoj vijećnici javnom tribinom za mjesne odbore Arena, Stari grad i Monte Zaro, započelo je kreiranje prijedloga za proračun 2016. godine. Tribinu je vodio dogradonačelnik Fabrizio Radin, uz prisustvo predsjednika Gradskog vijeća Roberta Cveka, te gradskih pročelnika i pojedinih direktora komunalnih poduzeća.

Uređenje Kandlerove na čekanju

- Ovakvi susreti građana i gradske vlasti za cilj imaju koncipiranje proračuna. Ovdje ste da nam kažete što nedostaje u vašim mjesnim odborima, što nismo učinili, a trebali smo kako bi bili bolji i efikasniji uzimajući potrebe građana na razini planiranja, poručio je dogradonačelnik Radin.

Nakon kraćeg pojašnjenja pročelnice Upravnog odjela za financije i opću upravu Vesne Sajić, koja je istaknula da će proračun za 2016. godinu biti na razini ovogodišnjeg proračuna (345 milijuna kuna), građani su započeli sa sugestijama, a među brojnima istakli su se zahtjevi za uređenjem Kandlerove ulice, nogostupa i serpentina oko Arene, novom javnom rasvjetom u Starom gradu za što je projekt odavno gotov, te uređenjem derutnog prostora i parkirališta u Gladijatorskoj ulici, odnosno baraka iznad Arene koje su postale romsko naselje.

Za sada od uređenja Kandlerove ulice neće biti ništa jer će se ovako velik projekt, u kojem će se osim popločenja izgraditi kompletna komunalna infrastruktura (kanalizacija, vodovodna i električna mreža, javna rasvjeta), a isto vrijedi i za Ulicu Sergijevaca, financirati sredstvima iz europskih fondova, istaknula je pročelnica Službe za unutarnju reviziju Nikolina Radulović. Kako je u nastavku istaknuo direktor Pragrandea Igor Stari, taj je projekt kandidiran na EU fondove te će njegova realizacija biti moguća kada se bude gradio novi pročistač kanalizacijskog sustava, odnosno 2017-2018. godine i trajat će, rekao je, najmanje dvije godine. Pritom će na dinamiku radova zasigurno utjecati i konzervatori.

Uređenje nogostupa i serpentina oko Arene, o čemu se godinama piše kao velikoj sramoti Pule uoči svake turističke sezone, a koje je bilo i u ovogodišnjem proračunu, moglo se saznati od odgovornih da je u izradi novo prometno rješenje iznad Arene, no ne i kada će se pristupiti uređenju napuklog nogostupa punog rupa i kompletnog okoliša Arene. Štoviše, čak je i dogradonačelnik Radin istaknuo da je sada, nakon što je okončana turistička sezona, vrijeme da se ova lokacija uredi jer je, kaže, dokumentacija spremna. Radin se osvrnuo i na prijedlog Mjesnog odbora Arena da se maknu ograde s donjeg dijela Arene koje ograđuju arheološko nalazište antičke Faverijevske ulice, na što je istaknuo da se nada da bi se to moglo riješiti zatrpavanjem, jednako kao i skorašnje arheološko nalazište u Kandlerovoj ulici.

Iz istog mjesnog odbora došao je i zahtjev za uređenjem baraka iznad Arene, na što je predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek istaknuo da je Grad Pula tek nedavno postao vlasnik tog područja te da se intenzivno planira što učiti u toj zoni koja je mješovite namjene.

"Trn u oku" barake iznad Arene

- Unatrag nekoliko mjeseci bio sam tamo s predstavnikom romske manjine. Svima nama je ta lokacija "trn u oku", mnoga su neugodna iskustva, ali, iako su ljudi tamo nelegalno uselili u barake, treba gledati i ljudsku stranu, tamo ima puno male djece. U svakom slučaju treba pronaći kompromis kako bi se to riješilo, rekao je Cvek.

Pročelnik Škuflić, pak, složio se sa zahtjevom za uređenjem parkirališta u Gladijatorskoj ulici, iako u prostornim planovima treba vidjeti što je na toj lokaciji planirano, dok je pročelnica Radulović odlučno najavila da će se, bez obzira što se radi o privatnom vlasništvu, osigurati prolaz u derutnu zgradu u Gladijatorskoj ulici, koja je inače u vlasništvu bivšeg reprezentativnog vaterpoliste Igora Hinića, te će se potom račun poslati vlasniku s obzirom da se oglušio na dosadašnje zahtjeve. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter