Žitelje Buraja muči nedostatak parkirnih mjesta 

Radovi u autokampu Stoja
Radovi u autokampu Stoja

U sklopu projekta Pazi(n) proračun, koji je nedavno u Rigi dobio europsko priznanje kao primjer dobre prakse, u pazinskom predjelu Buraj održana je rasprava o malim komunalnim akcijama koje će se uvrstiti u pazinski gradski proračun za iduću godinu. Nakon, tijekom ljeta zaprimljenih prijedloga, nazočni raspravi raspravljali su o novoj podlozi na dječjem igralištu vrijednoj 4.500 kuna, signalizaciji ili pješačkom prijelazu na Štranjgi vrijednom 2.500 kuna, uređenju parkirališta, dakle posipanje terena, postavljanje zaštitne ograde sa strane Pazinske jame i popravak derutnog zida s istočne strane parkirališta i parkirališta iznad mosta u vrijednosti 27.500 kuna, rješenju prostora parkića s karijatidom i reljefima Nerine Feresini i Julesa Vernea u vrijednosti 13.500 kuna i fugiranje stepenica i puta prema Franjevačkoj crkvi u vrijednosti 35.000 kuna. 

Problem smještanja zelenog otoka 

Nakon rasprave građani Mjesnog odora Pazin Buraj izglasali su postavljanje nova podloge na dječjem igralištu, postavljanje signalizacija ili pješačkog prijelaza na Štranjgi i uređenje parkirališta kod Pazinske jame ukupne vrijednosti 34.500 kuna, od ukupno 35 tisuća kuna koliko im je bilo na raspolaganju.

Na početku rasprave Zvijezdana Bertetić u pazinskoj gradskoj upravi zadužena za zaštitu okoliša istakla je problem smještanja zelenog otoka, budući da je trenutno do kontejnera teško doći zbog parkiranih automobila i kamiona. Ukazujući tako na nedostatak adekvatnog prostora zbog specifičnosti terena ovog dijela grada. Na to su neki, od nazočnih građana, upozorili na pitanja sigurnosti djece u prometu, pa predlažu ograničenje brzine uz sam dječji park. Tako je dogovoreno da se to pitanje uputi stručnim službama kako bi se utvrdilo postoje li mogućnosti postavljanja ležećih policajaca, znaka za djecu ili druge signalizacije na tom koridoru.

Nakon izglasanih akcija povela se rasprava o problemima parkirnih mjesta ispred zgrada na području Buraja, ali i problemima nepropisnog parkiranja i zaustavljanja. Tako se ispostavilo kako je najveći problem toga dijela grada zapravo promet, jer kada se ljudi vrate s posla nemaju gdje parkirati. 

Obilježiti parkiralište za stanare 

Elvis Kliman, pročelnik gradskog komunalnog odjela, kaže kako je izrađen nacrt Plan upravljanja starom gradskom jezgrom i kako se o nacrtu upravo provodi savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Napominje kako je prostor na kojem se parkira javni prostor koji nije u vlasništvu stanara, pa ne postoje pravni temelj za ograničavanje parkiranja samo za stanare. Unatoč tomu građani žele obilježavanje parkirnih mjesta za stanare, kako bi svi znalo gdje je ograničeno parkiranje. No, svi sudionici u raspravi složili su se kako je potrebno raditi na kulturi parkiranja, a zbog nekulturnih vozača stanari ovog dijela grada moraju parkirati na mjestima poprilično udaljenim od svojih stanova. Na kraju je dogovoreno kako će gradska uprava izradi plan uređenja parkirališta na Buraju i u staroj gradskoj jezgri, kako bi se stanarima pomoglo u prevladavanju ovih poteškoća. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter