Žitarice su postale rijetkost u Istri

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Žetva i vršidba pšenice, nekoć važna poljoprivredna djelatnost, obavlja se u srpnju mjesecu kojeg nazivaju i "žetvenjak". Pa ipak, kombajni će ovih ljetnih dana biti rijetka slika na istarskim poljima, a na značaj ove žitarice u Istri podsjetit će svega dvije, tri tradicijske manifestacije kojima je cilj obnoviti stare žetvene običaje.

Istra se već duže vrijeme suočava s negativnim trendovima u proizvodnji žitarica. Dok se prije dva desetljeća sijalo i do 13.000 hektara žitarica godišnje, od pšenice, ječma, do zobi i raži, zadnjih je godina, procjenjuje se, ta brojka spala na svega oko 1.000 hektara, a razlog tome je što u Istri nema niti jedne tvrtke koja se bavi otkupom pšenice. Brionka, nekadašnji "3. januar", pšenicu ne otkupljuje više od deset godina, a Agrolaguna u Vrsaru otkupom se ne bavi četiri godine.

Poljoprivrednici pšenicu koriste za osobne potrebe, brašno melju u privatnim mlinovima u Roču, Vižinadi i Starom Pazinu, ili je melju kod kuće, za prehranu stoke. Najviše se pojedinačno sije u Valturi gdje se proizvodi pivski ječam za poznatog kupca. Kada ne bi bilo otkupa ne bi bilo ni proizvodnje.

Zbog održavanja plodnosti tla i poštivanje plodoreda, godišnje zamjene kultura, Istra će biti prisiljena razmišljati o povratu proizvodnje žitarica.

- Dok se Istarska županija ne pokrene, nitko u privatnom sektoru bez obzira radi li se o međužupanijskom ili širem okruženju, neće pokrenuti program revitalizacije uzgoja pšenice u Istri, uvjeren je pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Milan Antolović. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter