Žirokopteri preplavili medulinski aerodrom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na medulinski sportski aerodrom u cetvrtak oko 20 sati sletjelo je 11 ultralakih aviona, takozvanih žirokoptera. Pravu malu gužvu na medulinskom sportskom aerodromu stvorili su francuski državljani. Naime, kako nam je rekao Nijaz Delic iz medulinskog sportskog aerodroma, rijec je o grupi Francuza, odnosno o clanovima francuskog aerokluba Air Flash iz gradica Amiensa smještenog sjeverno od Pariza, koji lete na turistickoj turi po Jadranu.

Kako smo se i sami mogli uvjeriti, Francuzi su vrlo dobro ekipirani. U ekipi imaju doktora, medicinsku sestru, fizioterapeuta, pa cak i kuhara. On im hranu, naravno, ne sprema naravno u zraku, vec na tlu. Dobro uigrana zracna ekipa ima i dobro uigranu logistiku na tlu koja se brine o hrani, prtljazi i gorivu te ih prati na njihovim rutama. Francuzi su na 15-dnevnom godišnjem odmoru, i kaže Delic, iskoristit ce svaki trenutak da bi vidjeli što više lijepih i zanimljivih stvari. Dnevno mogu preci i do 800 kilometara.

"Danas krecemo dalje. Stigli smo iz Francuske, preletjeli smo francuske Alpe, i Italiju. Ovdje smo stigli iz Venecije. Sada radimo plan puta. Možda danas odemo na Krk gdje cemo natociti gorivo i opskrbiti se za daljnji put. Možda odemo i na Pag. Letjet cemo uz otoke, najvjerojatnije i preko Zadra, Splita i možda cak i do Dubrovnika. Ovdje imate lijepe plaže. Ima puno ljudi na njima, no mi ne smijemo letjeti iznad njih", rekli su nam veseli Francuzi.

Takoder, našalili na naš racun, odnosno na racun hrvatske administracije. Ona im je, kazali su, zadala mnogo problema oko letenja, no to ih nije obeshrabrilo da nastave put iznad Hrvatske.

Francuzi su nam rekli da ce se u povratku najvjerojatnije letjeti preko Austrije i Njemacke. Pulu nisu posjetili jer su spavali na medulinskom aerodromu. Sve što su od Pule i okolice vidjeli, vidjeli su iz zraka, i jako im se svida, rekli su.

Žirokopteri su zapravo hibridi aviona i helikoptera. Za razliku od helikoptera, rotor žirokoptera uopce nije spojen na motor, vec ga pokrece strujanje zraka. Na motor je pak prikljucen propeler koji gura letjelicu prema naprijed. Ovakva jedna "igracka" košta oko 60.000 eura.


Podijeli: Facebook Twiter