Zirojević nakon 20 godina u "svojoj" Ljubljani

S otvaranja izložbe u ljubljanskoj galeriji Photon
S otvaranja izložbe u ljubljanskoj galeriji Photon

U Galeriji Photon Centra za suvremenu fotografiju u Ljubljani  otvorena je samostalna izložba "Grad- Interval / Stanari" pulskog fotografa Igora Zirojevića.

Nakon pulske premijere još u prosincu 2013. godine, kada je izložbu pratila i promocija istoimene umjetničke monografije realizirane u suradnji s beogradskim piscem Draganom Velikićem i povjesničarkom umjetnosti Paolom Orlić, ova je izložba nakon zapaženog prošlogodišnjeg gostovanja u Budimpešti, pobudila izniman interes ljubljanske publike budući da je ovo prvo autorovo predstavljanje nakon gotovo 20 godina u gradu u kojem je diplomirao arhitekturu i neko vrijeme živio i radio.

Riječ je o 17 fotografija velikih formata 140x100 koji u specifičnom sumračnom ugođaju donose prizore istaknutih pulskih vila i stambenih nizova iz razdoblja kada je Pula bila glavna ratna luka austougarskoga imperija. Fotografirane na osebujan, gotovo portretan način, Zirojevićeve tople, nostalgične, autorski zrele fotografije pulskih austrougarskih arhitektonskih vizura ljubljanskoj su publici predstavljene još i popratnim esejima tzv. mikro- povijesnim crticama autorice Paole Orlić.

Izložbu su uz autora Igora Zirojevića koji je na tečnom slovenskom jeziku izrazio posebno zadovoljstvo da se konačno nakon toliko godina vratio u svoj "drugi" grad pred brojnom publikom otvorili voditelj galerije Miha Colner te kustosica i autorica eseja Paola Orlić. Izložba "Grad Interval - Stanari" realizirana je u sklopu regionalne suradnje ljubljanske galerije Photon i pulske galerije Makina.

Igor Zirojević je fotograf i arhitekt, rođen u Puli 1967. godine. Diplomirao je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani. Osim dizajnom kontinuirano se bavi fotografijom, a 2012. utemeljuje StudioLab, kojim intenzivira djelovanje kao umjetnički fotograf i izdavač. Posljednjih godina ostvario je zapažene izložbe "Zen vrtovi", "Entropijski pejzaži", "Grad interval / Stanari", kao i istoimenu spomenutu monografiju u koautorstvu s piscem Draganom Velikićem i povjesničarkom umjetnosti Paolom Orlić. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter