Zirojević: Hranu volim istraživati

Igor Zirojević (snimio D. MEMEDOVIĆ)
Igor Zirojević (snimio D. MEMEDOVIĆ)

On je prije svega estet, ljubitelj lijepog i umjetnosti u širokom smislu te riječi. Igor Zirojević, pulski fotograf i dizajner, svoje kreativne vizije već godinama realizira u studiju Stožer, koje je ujedno i mjesto okupljanja šarolikog društva i razmjene ideja. Pa i onih kulinarskih, jer kreativna kuhinja je poput dobrog dizajna.       

- Što kuhaš? Je li za tebe hrana ipak nešto više od sredstva  kojim ćeš utažiti glad?

- Imao sam razne faze u životu, znao sam biti makrobiotičar, ovakav, onakav…Volim istraživati. Ustvari, nekako sve više gledam na zdravu hranu, nego na sam kulinarski doživljaj. Ranije sam puno više kuhao, sada rijetko. No, volim kuhati. Ljudi se čude, ali znao sam samo za sebe napraviti fini obrok…

- Što spremaš i koja je to zdrava hrana?

- Volim jela čija je odrednica Mediteran, ona od organskih sastojaka. Uvijek govorim da je najbitnija sirovina.

- Gdje ih nabavljaš budući da je gotovo sve zagađeno i puno pesticida, imaš li neku svoju provjerenu piljaricu?

- Na tržnici se toga zna naći. Uglavnom, ako kupuješ sezonsku hranu, onda moraš doći do toga. Jer vidiš kako izgleda mrkva, je li sva iste veličine ili je mala.

- Jesi li istančani ljubitelj vina?

- Ne pristupam vinima somelijerski, ali gledam što mi paše. Znamo se družiti, kupovati vina i nemamo te klasične principe kako bi somelijeri rekli, nego se vodimo nekim svojim.

- Slatkiši?

- Nisam neki ljubitelj, ali me oduševio sladoled od kadulje koji sam lani jeo na Pagu. Jednom sam napravio sladoled od limuna, to moja sestra zna, napravi sladolednu bazu i onda ubaci lavandu ili kadulju. Ti novi okusi su posebni, dakle, ne onaj banalni "dvojac" čokolada-vanilija. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 

Bruskete sa šparugama 

Sastojci: bruskete, maslinovo ulje, mladi kozji sir, jaja, šparuge

Priprema: Brusketa se premaže maslinovim uljem i lagano zapeče u pećnici na rešetki. Neki je namažu češnjakom, ali ja ga ne podnosim pa ga izbjegavam. Mladi kozji sir pomiješam s kuhanim jajima, smjesu zgnječim i premažem preko brusketa, a na sve to dodam pirjane sparuge (insistira na sparugama, ne šparugama, op.a.).


Podijeli: Facebook Twiter