Žiri i publika ne vole istu maneštru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak 14 ekipa natjecalo se za laskavi naslov pobjednika na festivalu istarskih maneštri održanom u Gracišcu. Ocjenjivacki sud u sastavu Dino Vlacic, Irma Šuran, Drago Benvin, Edi Maružin i Ivan Mijandrušic nije imao nimalo lak zadatak.

Nakon kušanja uzoraka iz svih lonaca odlucio je naslov dijele maneštra z jacmikon pazinskog bistroa Pod lipon i zelena maneštra konobe Jakovcic iz Jakacici. Zanimljivo je da su obje maneštre dobile jednak broj bodova (127). Drugo je mjesto osvojila maneštra z koromacon pazinskog hotela Lovac, a trece maneštra z repon i fažolon ekipe Turisticke zajednice iz Cavala.



Publika je bila drugacijeg mišljenja - najviše glasova dala je primorskoj maneštri ekipe Kuhara s prik Ucke.

Usto, posjetitelji, koji su se unatoc stalnoj prijetnji kiše, okupili u prilicnom broju, mogli su kušati maneštru z bobici, z kurumuson (slancem), jotu, onu od povrca, cecciolinu, maneštru od none Tonce, z gomoljami i od repe.



Starijim su se kuharima ove godine pridružili grozdici, polaznici gracaškog djecjeg vrtica, koji su sa svojim tetama te njihovim i školskim kuharom Alenom Bažonom pripremili maneštru z kurumuson, koja je po ocjeni publike zaslužila drugo mjesto.

Maneštre su se na placu kuhale gotovo pet sati na štednjacima na drva. Može se reci da su svi uživali u Gracišcu: kuhari u nadmetanju, a posjetitelji u jelima. Za 10 kuna moglo se kušati dosta maneštri i zaliti ih vinom (decilitar za kunu).


Podijeli: Facebook Twiter