Zion Train podigli temperaturu na Seasplashu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz za prvu festivalsku večer relativno dobar posjet, ali bez gužvi na sve tri pozornice štinjanske tvrđave Punta Christo sinoć je počelo 11. izdanje Seasplasha, festivala bassa i elektronskih stilova koji promovira regae, dub, dubstep, grime, jungle, ska, drum'n'bass i hip-hop autore. Kako neslužbeno saznajemo iz kruga organizatora, popunjenost kampa je rekordna, a novost je dobro uređena i prilično prostrana chill zona na vrhu tvrđave, s dobrim pregledom glavne pozornice s jedne strane te povećim mirnim kutkom s druge strane.

Na glavnoj pozornici, nakon domaćih I-Tal Jama i prilično nedojmljivog slovenskog ska/swing/rock benda Red Five Point Star, plesnu su temperaturu sinoć podigli stari znanci Seasplasha Zion Train, pioniri britanskog roots reggae zvuka i jedan od najutjecajnijih dub sound systema. U par navrata za skoro dvosatnog nastupa pridružila im se impresivna jamajčanska pjevačica koja živi u Europi Jazzmin Tutum, koja je sa Zion Trainom surađivala na njihovom projektu "State of Mind" iz 2011. godine.

Ona će večeras nastupiti s DubbleStandartom, austrijskim dub bendom koji, balansirajući digitalni i analogni zvuk, koristi jamajčanske tehnike u europskom stilu.

Izostanak jačeg live benda, poput prošlogodišnje odlične britanske regae-dub atrakcije Dreadzone, bio je manjak prve večeri. No, večeras to ne bi trebao biti problem jer osim DuubbleStandarta, čiji nastup počinje 1.30 sati, prethodno će na glavnoj pozornici od 22.15 do 23.30 nastupiti Inner Terrestrials, istaknuti londonski punk/regae/ska/dub bend.

Također, na MainStageu večeras od 23.45 do 1.15 sati nastupa festivalski headliner, legendarni britanski producent Adrian Sherwood.

Uz Zion Train, sinoć su nastupili i Chanel One Sound System, jedan od najpoznatijih svjetskih reggae dub soundsystema. Dvojac Mikey Dread i njegov brat Jah T uoči nastupa u posebnoj press prostoriji u tvrđavi, na pitanje što im je najvažnije u trojstvu reggae-dub-soundsystem, bez imalo su dvoumljenja odgovorili - reggae.

Na drugoj po veličini pozornici (Clashplashu) mnoštvo dub poklonika sinoć su rasplesali poznati predstavnici britanske reggae dub scene Ital Horns, dok je u "Grotlu" tradicionalno bilo življe, s dobrim jungleom i drum'n' bassa. (Napisao i snimio Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter