Zimski uvjeti vožnje na Labinštini i Ipsilonu

Pazin u zimskom izdanju (A. DAGOSTIN)
Pazin u zimskom izdanju (A. DAGOSTIN)

Stanje na istarskim prometnicama se tijekom poslijepodneva normaliziralo, u državnoj upravi za zaštitu i spašavanje kažu da su zimski uvjeti propisani jedino na području Labina te na Istarskom ipsilonu, gdje treba povećati oprez i imati obveznu zimsku opremu koja uključuje zimske gume ili lance za snijeg. U cestovnom prometu tijekom dana nije bilo problema kao ni potrebe za zatvaranjem prometnica.

Zračna luka Pula ponovo je otvorena za promet, uz napomenu da će ponovo biti zatvorena ukoliko zasniježi. Podsjećamo, u petak nije sletjela redovna linija iz Zagreba, a u subotu ujutro je zbog snijega na pisti zatvorena za sav promet.

Poslije 17 sati u okolici Gračišća i Žminja ponovo je počeo padati snijeg koji se talaoži na onaj koji je padao prethodne noći, tako je do 18 sati visina snijega u tom kraju dosezala 20-tak centimetara. Snijeg i delje pada, a ceste su prohodne. Budući da su mokre i skliske treba voziti oprezno.

Istra Met portal najavljuje da će u idućih 12 sati mjestimice pasti obilna kiša, naročito na Kvarneru. U unutrašnjosti Istre mjestimično pada snijeg koji će sa zatopljenjem koje stiže u višim slojevima atmosfere kasno navečer prijeći u kišu.

Međutim, na Učki i Ćićariji tijekom noći past će više od 30 centimetara novog snijega. Sutra sredinom dana očekuje se smirivanje uz daljnje zatopljenje. Maksimalne temperature kretat će se između 7 i 9°C.

Zabijelila se cijela Istra

Snježni val nošen vjetrom prošlu je noć zahvatio Istarsku županiju i Kvarner, a u unutrašnjosti Istre mjestimice je palo i više od dvadeset centimetara novog snijega. Temperature su protekle noći na cijelom poluotoku bile ispod ništice.

Snježni pokrivač zabijelio je i Pulu, kojom su dosad pahulje samo sporadično lepršale, no danas ujutro već se počeo topiti, a oko 9 sati granulo je sunce pa nije bilo većih problema u cestovnom prometu.

Kako smo saznali na pulskom autobusnom kolodvoru, autobusi su Istrom danas prometovali normalno, po voznom redu, a zbog snijega rano ujutro i do dva sata kasnili su autobusi iz Sarajeva i Beograda, ali do 10 sati promet se stabilizirao.

Istrom u subotu autobusi i inače voze manjim intenzitetom pa nije bilo poteškoća, kažu na kolodvoru. Zastoja nije bilo ni u pulskom javnom prijevozu, kažu u Pulaprometu, jer su zimske službe posule šljunkom glavne prometnice, a snijeg se ubrzo otopio pa u Puli i na Vodnjanštini, kuda prometuju njihovi autobusi, problema nije bilo.

Zbog velike količine snijega na pisti zatvorena je pulska Zračna luka. Danas ujutro bio je otkazan let za Zagreb, a u petak navečer zbog vremenskih neprilika avion iz Zagreba nije ni stigao u Pulu.

Ćićarija bilježi nove rekorde

Četverodnevni snježni val planinskom području Ćićarije donosi nove ovosezonske rekorde. Na istarskom krasu noćas je palo dvadesetak centimetara novog snijega pa uz granicu sa Slovenijom snježni pokrivač doseže 60ak centimetara, a zbog jake bure u zapusima ga, po informaciji Draženka Čendaka iz Jelovica, ima i do dva metra.

U čišćenje i posipavanje laniških prometnica ekipe zimske službe Istarskih cesta krenule su već u 3 sata te prvo očistile županijsku cestu do graničnog prijelaza Jelovice - Podgorje. Sniježilo je diljem Istre pa je svih osam ralica Istarskih cesta čitavu noć provelo čisteći i posipavajući prometnice Pazinštine, Buzeštine i Ćićarije, s time da su se vozači izmjenjivali, izjavio je Denis Damijanić, nadcestar pazinske Nadcestarije zadužene za središnju i sjevernu Istru.

U 6.30 sati na teren su s tri ralice i jednim posipačem krenule i ekipe gradske komunalne firme Park iz Buzeta, zadužene za čišćenje gradskih i nerazvrstanih prometnica na buzetskom području. Komunalci su na čišćenju snijega angažirani od četvrtka u 22 sata i od tada su uz osmosatnu pauzu čitavo vrijeme aktivni na posipavanju prometnica, za što su utrošili 30 tona soli i 20 kubika sipine, rekao nam je voditelj zimske službe Parka Nenad Stoković.

Najviše snijega na buzetskom području, više od 20 centimetara, napadalo je na Roštini, a zbog jake bure u zapusima ga je mjestimično i više od metra.

Pazinština i Labinština u snježnoj idili

Snježne padaline koje su se u noći s petka na subotu sručile  na Pazinštinu među najvećima su u zadnja dva desetljeća. Intenzitetom snježnih oborina bili su iznenađeni mnogi, od onih koji su bili na putu, do onih koji su se probudili u subotnjoj snježnoj idili.

Promet se tijekom noći odvijao otežano, unatoč naporima zimske službe. No, ujutro se stanje normaliziralo. U pazinskoj postaji Državnog hidrometeorološkog zavoda u 7 sati zabilježena su 24 centimetra snijega, a ponegdje u unutrašnjosti Istre bilo ga je i više.

Labinština se danas probudila u pravoj snježnoj idili: okupana suncem i pokrivena s 15-ak centimetara snijega. Do podneva se naoblačilo pa je topljenje bijelog pokrivača usporeno.

Zimska služba komunalnog poduzeća Prvi maj imala je napornu noć, neprestano su posipavali ceste, ali stvaranje sloja ugaženog snijega na kolniku nije se moglo izbjeći, pa su vozači morali biti oprezniji nego inače. Budući da je bila subota, ujutro su najprije temeljito očišćene ulice oko tržnice, odnosno Trga labinskih rudara. Brojni građani uzeli su lopate i sol te napravili staze ili u potpunosti očistili površine ispred svojih ulaza i dvorišta. 

Na Gori Glušić i Ripendi napadalo je do 30 centimetara snijega pa su za čišćenje anagažirani bageri. Zabijelio se i Rabac, što je također iziskivalo dodatnu mehanizaciju.

Općina Pićan je svoje brojne lokalne ceste očistila strojevima obrtnika s kojima ima ugovor za takve potrebe, a isto je učinila i Općina Kršan u Plominskom zagorju, gdje su prometnice uz to posute solju.

Komunalci na visini zadatka

U Poreču su uz temperaturu od -1 stupanj Celzija padale velike i guste pahuljice, a djelatnici zimske službe komunalnog poduzeća Usluga dežurali su sa spremnim vrećama soli i sipine.

Komunalci i cestari bili su u pripravnosti i dobro odradili svoj posao i u Novigradu, Umagu i Bujama.

S nešto toplijim vremenom, od 4 do 6,5 stupnjeva u plusu, tanki se snježni pokrivač počeo topiti već u jutarnjim satima. Prema riječima Gorana Kovačevića, bujskog meteorologa amatera i jednog od pokretača portala Istramet, zima je završila - od sutra se očekuje porast temperatura koje će sredinom tjedna dosegnuti 15 do 16 stupnjeva pa će ugođaj biti pravi proljetni.

Unatoč snijegu, po podacima policije na istarskim cestama nema teškoća u prometu, a tijekom noći su zabilježene svega dvije prometne nezgode, u Pazinu i Labinu, u kojima nije bilo ozlijeđenih.

Na Istarskom ipsilonu prometuje se bez teškoća, ali potreban je povećan oprez i obvezatna je zimska oprema - zimske gume ili lanci za snijeg. Za veći dio cesta na području Istarske županije i dalje su na snazi zimski uvjeti pa vozila trebaju imati zimsku opremu. (K. TADIJIĆ, P. LUKEŽ, K. T., G. ČALIĆ ŠVERKO, A. DAGOSTIN, R. SELAN, K. FLEGAR, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter