Zimski uvjeti na cestama središnje Istre

Zimski uvjeti proglašeni na cestama bivše općine Pazin te Učke i Ćićarije (M. RIMANIĆ)
Zimski uvjeti proglašeni na cestama bivše općine Pazin te Učke i Ćićarije (M. RIMANIĆ)

Snijeg je u većem dijelu Istre nastavio padati tijekom poslijepodneva i večeri pa je tako u Pazinu zabilježeno oko 5 centimetra snijega, a na visoravni između Žminja i Gračišća i više od 10 centimetara. Osim na širem području Ćićarije snijeg se zadržavao i na zapadnoj obali u Novigradu, Bujama, Poreču te očekivano unutrašnjosti Barbanu, Kanfanaru, zaleđu Poreštine, na Labinštini u Buzetu. Međutim, sve je protjecalo bez incidenata.

- Srećom nismo dobili nijednu dojavu o prometnoj nesreći ili padovima zbog poskliznuća, rekao nam je dežurni operativac u Županijskom centru 112, dodavši da se ljudi savjesno i disciplinirano pridržavaju uputa te da ne odlaze na put ako ne moraju, voze prema uvjetima na cestama i oprezni su pri izlasku iz domova zbog moguće poledice.

Ralice su izašle na ceste prema redu prvenstva: prvo na one državne, s prioritetom, a onda i na županijske te konačno lokalne prema planu koji određuje Županijska uprava za ceste.

- U 16.30 sati proglašeni su zimski uvjeti na cestama bivše općine Pazin te Učke i Ćićarije, što znači da je na tom području potrebna zimska oprema te da se zabranjuje vožnja teretnim automobilima s priključnim vozilom, kazao nam je voditelj službe pazinske nadcestarije Istarskih cesta Denis Damjanić.

Od srijede navečer na terenu su 22 ralice i posipači Istarskih cesta, a najviše snijega zabilježili su dosad u višim predjelima unutrašnje Istre. S obzirom na smirivanje vremena ne očekuju veće poteškoće u prometu idućih dana.

- Na Istarskom ipsilonu prometuje se bez poteškoća, ali potreban je povećan oprez. Obavezna je zimska oprema premda još uvijek nismo proglasili zimske uvjete na cestama, kazao nam je direktor Bina Istre Christian Santaleza.

"S obzirom da snijeg pada na širem području Istre bilježimo snijeg na dionici tunel Učka – Rogovići (Pazin), posebice oko čvora Rogovići te na dijelu zapadnog kraka Ipsilona u zoni čvora Višnjan, ali je naša ekipa zimske službe, dakle 13 kamiona ralica s posipačima na terenu od jutra i ne bilježimo nijedan incident iako je današnji dnevni promet bio oko 14 tisuća vozila".

Tijekom noći očekuju pogoršanje vremena, ali smatraju da većih problema za sigurnost vožnje neće biti. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter