Zimska služba spremna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zimska služba je spremna, zakljucio je sjednicu Stožera zaštite i spašavanja Istarske županije, županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac, dodajuci da su vatrogasci uvijek spremni na tehnicke intervencije, pa i one izazvane zimskim uvjetima i nepogodama.

Sjednicu i smotru vozila zimske službe u pazinskoj Nadcestariji Istarskih cesta d.o.o. sazvao je nacelnik stožera Vedran Grubišic, kako bi sve relevantne službe podnijele izvješce o pripremama i spremnosti djelovanja u zimskim uvjetima koji na cestama traju od 15. studenog do 31. ožujka.

Robi Zgrablic, ravnatelj Županijske uprave za ceste izvijestio je da baze u Bujama, Labinu, Baderni, Žminju, Puli, Pazinu i Buzetu raspolažu sa 16 kamiona s ralicama, osam unimog vozila te 15 kamioneta. ŽUC skrbi o zimskim uvjetima na 695 kilometara županijskih i 727 kilometara lokalnih cesta, svrstanih u tri razine prioriteta, koje ce ovisno o razini prioriteta, od snijega ocistiti za pet do 48 sati nakon prestanka oborina, izvijestio je Zgrablic. Dodao je da je za to spremno 750 tona soli i tisucu metara prostornih sipine.

Bina Istra, takoder je spremna za zimske uvjete na 150 kilometara istarske autoceste i 100 kilometra brze ceste, a za to ima na raspolaganju 12 vozila i stotinjak ljudi. Raspolaže i s 200 tona soli i još dvije tisuce tona u pripravi, izvijestio je Dano Cervar.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoc takoder su pripravni za zimske uvijete, a bili bi još bolje kada bi njihova vozila bila opremljena GPS uredajima, dodala je dr. Ksenija Družetic Božic.

O pripravnosti i spremnosti za zimske uvjete izvijestili su i nadležni u komunalnim poduzecima u Buzetu, Pazinu, Porecu, Rovinju i Puli, te HGSS, Veterinarske službe. Procelnik pazinskog Podrucnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Renato Kalac, ako padne obilniji snijeg, ipak ocekuje odredene poteškoce na nerazvrstanim cestama koje su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, a u slucaju snježnih padalina ciste ih vlastiti pogoni ili kooperanti.

DUZS ima planove djelovanja u ekstremnim uvjetima, stoga ne bi trebalo biti nekakvih iznenadenja, zakljucio je Kalac. Nakon sjednice izvršena je smotra vozila zimske službe Istarskih cesta d. o. o. Pula. (M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter