Zimska sezona iz snova počinje u Livadama

S otvaranja zimske sezone u restoranu Zigante
S otvaranja zimske sezone u restoranu Zigante

Kad ljetna sezona spusti zastore kreće priprema za zimu, a kada zima napokon dođe na vrata onda se valja skloniti u topli domaći ambijent uz čašu dobrog vina, još boljeg društva i naravno, izvrsne kuhinje. Upravo tako se može opisati idila večeri prošloga petka u restoranu Zigante u Livadama, samo što je vino bilo više nego dobro, društvo neprocjenjivo, a gastro ponuda nezamjenjiva.

Dva velika brenda

Zimsku sezonu u restoranu Zigante otvorila je tako večer  bijelog tartufa i Meneghetti vina, a mnogi prisutni bi se složili da je bolju kombinaciju teško pronaći. Prepoznao je to i Giancarlo Zigante koji je udružio snage s istarskom vinarijom Meneghetti kako bi zajedno složili spektakularnu gastro-enološku ponudu koja apsolutno odudara od drugih. Jela s ribanim bijelim tartufima zvuče kao poslastica već po nazivu, pogotovo kada ih spravlja chef Damir Modrušan koji je specijaliziran za ovakva jela i spreman neobičnu i rijetku namirnicu poput tartufa pretvoriti u kulinarski spektakl na tanjuru. Riječ je dakako o originalnom istarskom bijelom tartufu koji je u rukama Zigante obitelji dosegao svjetsku slavu, jednim dijelom upisavši se svojevremeno u Guinnessovu knjigu rekorda, a potom i po pripremi specijaliteta od tog zlata vrijednog gomolja. Kako bi doživljaj i bogatstvo okusa bijelog tartufa bio upotpunjen uvijek je potrebno posegnuti za buteljom dobrog vina. Za to se pobrinuo Miroslav Plišo ispred Meneghetti vinarije koji je prezentirao svoja pomno odabrana vina koja sasvim sigurno možemo uvrstiti među istarska najbolja.

Fantastičan sklad

Sam ugođaj rustikalnog uređenja, ugodna domaća atmosfera i aperitiv Meneghetti classic 2013, pjenušac dosta kompleksnih aroma te ugodnog i dugog finiša, idealno su otvorili apetit za gastronomsku gozbu koja je uslijedila. Između vrhunskih tanjura poput domaće tjestenine s naribanim svježim bijelim tartufima koju je savršeno ispratila čaša iz Meneghetti white butelje ili pak istarskog Boškarina u umaku od terana s pratnjom od Meneghetti red izdanja koje uzgred rečeno odlično parira ovakvim složenim mesnim jelima zbog svoje suhoće i začinskih nota, teško se odabire favorit. Unatoč toj dvojbi i osjećaju kako se sve ovo činilo kao ogromna gastronomska i enološka avantura, desert u smislu sladoleda od tartufa pobrao je simpatije te je još jednom pokazao koliko je kreativnosti uloženo u slaganje ovog sjajno izbalansiranog menija. Bez obzira je li riječ o poslovnoj, prijateljskoj, romantičnoj večeri ili pak osobnom gurmanskom odušku, ovakav spoj okusa i mirisa koji zaokružuju čitavu profesionalnost i kulinarsko umijeće restorana Zigante jednostavno mora ostaviti punog želuca i pozitivno iznenađenih osjetila. (Andrea PANČUR)


Podijeli: Facebook Twiter