(Zimska) guma glavu čuva!

Tipičan prizor borbe sa snijegom i ljetnim gumama (N. KRESO/arhiva)
Tipičan prizor borbe sa snijegom i ljetnim gumama (N. KRESO/arhiva)

Svi vozači koji u skorije vrijeme planiraju putovati u unutrašnjost države ili pak u susjedne zemlje, moraju voditi računa o zakonskim propisima glede obvezne zimske opreme za svaku državu posebno.

U Hrvatskoj je pak zimska oprema obvezna kad je kolnik pokriven snijegom ili u slučaju poledice, a čine je četiri zimska (ili M+S) pneumatika, odnosno četiri ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 mm i lanci za snijeg (u prtljažniku pripremljeni za pogonske kotače).

Kazna za neposjedovanje zimske opreme iznosi 300 kuna. Puno skuplja varijanta po vozača dogodit će se ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom gdje je kretanje zabranjeno bez zimske opreme. Osim isključivanja iz prometa, prijeti mu kazna od 700 kuna.

Iako to zakon striktno ne propisuje, zbog vlastite sigurnosti poželjno je u najhladnije doba godine imati zimske gume. U ovim kriznim vremenima teško je odvojiti novac i za ljetne, odnosno cjelogodišnje, a kamoli odvajati najmanje 400 kuna po gumi za pet mjeseci vožnje. No, činjenica je da ljetne gume zimi imaju izuzetno smanjena svojstva prianjanja, što je izraženo već i na temperaturama nižim od 7 stupnjeva Celzija. (piše K. TADIJIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter