Uz konačno hladnije dane, što ide bolje nego topla, kalorična, sočna zimska hrana, a nje sigurno nema, bar je tako u našoj kući, bez sušenih svinjskih nogica, kožice, uha odnosno glavine. Maneštra od ječma naprosto vapi za kožicama, kiselog kupusa i repe nema bez sušenog svinjskog uha, dobre jote bez sušene glavine, a nogice, ta sočna zanimacija nakon koje su prsti dugo mirišljavi i ljepljivi, pripadaju svakoj maneštri, svakom djelićku ove posebne zimske priče.
Mnogi moji prijatelji koji vole sušenu svinjetinu vele da im se ne isplati uzgojiti ili kupiti svinju jer puno toga bace. Pojedu samo pršut, ombolo i kobasice te eventualno pancetu. Sve ostalo im je -bljak. Oni ne znaju što gube, za koliko su gastronomskih užitaka zakinuti. Ne znaju što su to podatne svinjske kožice u maneštri ili kiselom kupusu, vrckave nogice ili rep isto ili slično kumpanjane, hrskavo uho u kupusu ili kiseloj repi…
Evo nekoliko recepata iz kuharice Tradicijska istarska jela - sezonska i blagdanska te jedan (svinjske nogice s povrćem) s jednog slovenskog portala. (Piše Vesna MEDVEDEC)
Maneštra od stupanog ječma sa svinjskim nogicama
Sastojci: šaka graha, šaka ječma, nekoliko krumpira (oko 25 dag), mrkvica, pešt (od slanine i češnjaka), sol, papar, svinjske nožice
Priprema: U lonac staviti grah, ječam, na kockice izrezan krumpir i na kolutiće izrezanu mrkvicu, iznad toga nogice, preliti vodom, posoliti i popapriti, kuhati oko dva sata bez miješanja, zatim dodati pešt i nastaviti kuhati dok sve ne omekša.
Repa ili kupus s glavinom
Sastojci: 1 kg kisele repe ili kupusa, komad sušene svinjske glave (ili malo suhih svinjskih rebara), 2 l vode, nekoliko kožica, pešt, sol i papar po potrebi
Priprema: Repu (ili kupus) oprati ako je potrebno u mlakoj vodi i iscijediti, neka odstoji oko pola sata u mlakoj vodi (da ne bude jako kisela); oprati rebra i kožice, u lonac staviti dvije litre hladne vode, meso i pešt, kada je meso kuhano do pola, dodati repu i kuhati na laganoj vatri dok sve ne bude skuhano.
Krumpir sa suhim svinjskim kožicama
Sastojci: krumpir, suhe svinjske kožice, maslinovo ulje
Priprema: Krumpir skuhati u vodi narezan na kockice, dodati ulje i zgnječiti vilicom; dok se krumpir kuha, narezati suhe svinjske kožice na kockice i peći ih u pećnici 10 minuta na temperaturi 220 stupnjeva Celzija. Pečenu kožicu zajedno s masnoćom uliti u topli krumpir i sve zajedno pomiješati.
Svinjske nogice s povrćem
Sastojci: 500 g svinjskih nogica, 1 luk, 3 korijena (mrkva, celer, peršin), 250 g soka od rajčice ili pelata, sol, kajenski poper, svinjska mast, vezica svježeg timijan, vino
Priprema: Suhe svinjske nogice očistimo i operemo pod tekućom vodom. U loncu otopimo dvije žlice svinjske masti, dodamo narezan luk, propirjamo ga dok ne omekša. Dodamo narezano korijenje i pa sve zajedno pirjamo oko pet minuta. Dodamo rajčicu, posolimo i popaprimo. Kad zavre, dodamo svinjske nogice i sve zalijemo vinom. Pokriveno kuhamo oko 60 minuta. Pred kraj dodamo vezicu svježeg timijana.