Zimbabve dobiva novi ustav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Građani Zimbabvea su na referendumu u nedjelju usvojili novi ustav, pokazali su prvi objavljeni rezultati, čime je ta zemlja napravila i korak prema novim izborima.

Prvi rezultati su pokazali da su birači, kako se i očekivalo, velikom većinom prihvatili novi ustav koji će ograničiti broj predsjedničkih mandata, no glasovanje je obilježio i slab odziv građana. I predsjednik Robert Mugabe i premijer Morgan Tsvangirai, koji će biti rivali na izborima koji se trebaju održati u drugoj polovici godine, podržali su novi ustav.

Od šest milijuna građana s pravom glasa na birališta su izišla dva milijuna, rekla je dužnosnica izbornog povjerenstva Rita Makarau. Povjerenstvo konačne rezultate treba objaviti u roku od pet dana, no izvješća govore da se velika većina građana izjasnila za novi ustav. Na biralištu nedaleko od Nortona, 48 kilometara zapadno od Hararea, 91 posto glasača se, primjerice, izjasnilo za novi ustav. Glasovanje je uglavnom proteklo mirno.

Novi će ustav ograničiti broj predsjedničkih mandata na dva po pet godina, no to se ograničenje neće primjenjivati retroaktivno te bi 89-godišnji Mugabe mogao zemljom vladati još deset godina. Po prijedlogu ustava ukida se i premijerska dužnost koju trenutačno obnaša Morgan Tsvangirai, Mugabeov glavni politički protivnik, s kojim već četiri godine kohabitira najbolje što može u vladi nacionalnog jedinstva koju su nametnule susjedne zemlje strahujući od građanskog rata koji je bio na pomolu nakon krvave izborne kampanje 2008.

Prihvaćanje novog ustava bilo je ugrađeno u ugovore koji su se tada sklapali i pobjeda pristaša novog ustava koji žele Mugabe i Tsvangirai gotovo je sigurna. Većina birača nije pročitala svih 345 članaka dokumenta koji trebaju odobriti a rezultat je mučnih pregovora dviju strana.

U tekstu se jamči pravo na život, na osobnu slobodu, slobodu savjesti i slobodu govora te se zabranjuje zatvaranje bez razloga, mučenje ili prisilan rad. Usto se jamče slobodni, pravedni i redoviti izbori, neovisnost pravosuđa i neutralnost redarstvenih snaga i uspostavljaju se povjerenstva koja imaju ulogu protuteže vlasti na području izbora, ljudskih prava, jednakosti spolova i medija.

Novi ustav ukida smrtnu kaznu za žene te muškarce koji u trenutku počinjenja kaznenog djela imaju manje od 21 i više od 70 godina te izrijekom zabranjuje istospolni brak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter