Zima voli suncane naocale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukoliko u hladnijim mjesecima ostavljate svoje suncane naocale kuci, razmislite još jednom. Sunce možda izgleda slabije u ovo doba, niti ga toliko vidimo, ali su UV zrake jake isto kao i usred ljeta, stoga su suncane naocale važne u jesen i zimi kao što su i ostatak godine.

Suncane naocale zapravo igraju važnu ulogu kod zdravlja oka - s vremenom UV zrake mogu dovesti do raznih bolesti ociju, stoga se jednostavnim nošenjem naocala može izbjeci puno neugodnosti.



S druge strane ljetne suncane naocale ponekad nisu napravljene da budu prilagodene i zimskim zrakama, ali i drukcijim kutovima pod kojim one dolaze do nas u to doba. U tom slucaju potrebne su one svjetlijih leca, koje omogucuju dobru vidljivost i za tmurnijih dana, dok u isto vrijeme još uvijek smanjuju bljesak sunca i štite oci. Isto tako, bolje se odluciti za modele koje bolje prijanjaju licu, sa širim ruckicama da bi se zaštitila i osjetljiva koža oko ociju.

Snijeg je posebna prica - sunce se reflektira sa skijaških padina i time dvostruka kolicina UV-zraka dolazi do ociju. Stoga se za potrebe skijanja preporucuju naocale s polariziranim lecama. Za rekreativno skijanje ili lagane šetnje po snijegu najbolje su naocale koje filtriraju do 90 posto prirodne svjetlosti; cesto ovakvi modeli imaju štitnike sa strane koji sprijecavaju ulazak UV-zraka i vjetra. Za "ozbiljnije" skijanje i snowboarding, suncane naocale bi trebale biti pojacano izdržljive zbog naleta snijega, imati mogucnost stavljanja štitnika od vjetra, a isto tako je korisna i traka koja sprjecava padanje naocala s glave.


Podijeli: Facebook Twiter