Zima pogoduje epidemiji ušiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sezona je ušiju glave u vrticima i školama - malih, bezopasnih nametnika koji, medutim, citavim obiteljima kroz duži period mogu zagorcati život. Štoviše, kažu epidemiolozi, "sezone", kad su uši glave u pitanju, niti nema, jer se pojavljuju kroz cijelu godinu. Zima im je ipak najdraži dio godine - kad su kape, jakne i šalovi na okupu na vješalicama, a djeca vecinu vremena provode u zatvorenim prostorima.

Rijetki su vrtici i škole koji se u ovo doba godine ne bore s ušima, a roditelji se pitaju zbog cega javnozdravstvene ustanove više ne provode, kao nekad, preventivno "zaprašivanje" djece. Kako odgovaraju epidemiolozi, nije tocno da takvih akcija po vrticima i školama više nema, no na teren se ne izlazi za pojedinacne slucajeve.

"Ukoliko se ustanovi da ušljivost muci više od 25, 30 posto djece u razredu, nekom kolektivu opcenito, epidemiolozi izlaze na teren i, u dogovoru sa školom, vrticem i, naravno, roditeljima, preventivno tretiraju svu djecu", napominje dr. Borislav Aleraj, epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Kako kaže, uši glave više nisu epidemiološki problem kao što su nekad bile, primjerice 80-ih i 90-ih godina, kad je registriranih slucajeva bilo i do tisucu godišnje.

Unatrag više godina lijecnici registriraju, u prosjeku, tristotinjak slucajeva, ove godine zabilježeno ih je 210. U pitanju su, valja napomenuti, samo slucajevi kad su se roditelji s djecom obratili lijecnicima, dok je stvarni broj, onih koji problem rješavaju sami, vjerojatno daleko veci. Kolektivi, dakako, još uvijek muku muce i s roditeljima koji o problemu šute, pa se i pojava širi. Kako istice dr. Aleraj, uši glave nipošto nisu posljedica loših nehigijenskih uvjeta i problem siromašnih, vec problem koji se javlja u svim društvenim slojevima, i lako prenosi.

Uši ne "skacu", kao što se cesto misli, ali lako prelaze s glave na glavu prilikom bliskog kontakta, takoder dijeljenjem cešljeva, rucnika, kapa, šalova. Vjerojatno ih se nikad nece moci iskorijeniti, smatra epidemiolog, no napominje da je, kad se uši glave uoce, potrebno da preventivni tretman provede cijela obitelj. Nije potrebno da dijete, ukoliko je pod tretmanom, izostaje iz škole ili da se, što je cesto slucaj, stigmatizira, naglašava epidemiolog. Roditelj su pak dužni obavijestiti vrtic ili školu o pojavi ušiju kako bi se i ostalu djecu kod kuce pregledalo. Tretman se ponavlja nakon deset dana, a tijekom jeseni i zime djecu je potrebno redovito pregledavati, bilo ušiju ili ne.


Podijeli: Facebook Twiter