Zima nam stiže s višim temperaturama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne prestaju iznenadenja koja nam posljednjih godina donose vremenske prilike na podrucju Istre. Odnosi se to prije svega na povratak obilnih oborina koje tijekom godine padnu na ovom podrucju. Veci dio godine su to obilne kiše i veliki problemi koje one donose na gotovo citavom Poluotoku.

Osim jesenskih kiša vratile su se i obilne snježne oborine kojih posljednjih godina svakako ne nedostaje. Snijeg se, osim u planinskim, u nekoliko navrata pojavio i u priobalnim podrucjima, što je svakako veliko iznenadenje nakon dugog niza godina u kojima snijega na podrucju Istre gotovo da i nije bilo.

Ništa manje iznenadenje nisu ni jaka zahladenja koja se posljednjih godina dogadaju krajem godine, u stvari zima nam dolazi sve ranije, a najniže se temperature bilježe i prije pocetka kalendarske zime. Posljednji su dani to još jednom potvrdili, debeli snježni prekrivac i izuzetno niske temperature zraka obilježili su kraj još jedne godine.

Niske temperature zraka i snijeg preselili su se u unutrašnjost Istre i na Cicariju, dok su prije godinu dana snijeg i led najjace pogodili južne dijelove Poluotoka.

Kolicine snijega i vrijednosti temperatura zraka vrlo su slicne, gotovo se sve i datumski poklopilo, ove godine ipak dva dana ranije. Prema informacijama koje ovih dana dobivamo, debljina snježnog pokrivaca na podrucju Istre iznosi od nekoliko centimetara na priobalnom podrucju pa sve do dvadesetak na sjeveru Istre i Cicariji.

Najniže temperature zraka su i ovom prilikom bile od 10 pa do 15 stupnjeva ispod ništice, to su ujedno i najniže temperature za citavu godinu. Jutro 19. prosinca ce i stanovnici Cicarije dobro pamtiti. Prema izjavama tamošnjih mještana, bilo je to najhladnije jutro, ne samo ove godine, vec i posljednjih desetljeca. Temperatura zraka se na podrucju Prapoca spustila na 21 stupanj ispod ništice, što to mjesto svrstava medu najhladnija u zemlji pa i u regiji.

Slicno je sigurno bilo i u ostalim mjestima Cicarije, a svakako je velika šteta što s tog podrucja nema službenih podataka koji bi bili izuzetno zanimljivi i koji bi pokazali veliku razliku u klimi planinske i primorske Istre.

Slicnosti s prošlom godinom ovdje ne prestaju, još se jednom nakon jakog jesenskog zahladenja ocekuje brzo zatopljenje, a ubrzo zatim i kiša. Snijeg ce brzo okopniti, a do novoga ce još neko vrijeme trebati pricekati. Je li najgora zima vec za nama, odgovora nažalost trenutno nitko nema, prognoza koje bi na to i približno mogle odgovoriti nema, a i one koje se povremeno pojave ne treba previše ozbiljno shvatiti.

I ovom bismo prilikom prije mogli reci da zima ovih dana ustvari prestaje, ako ne sasvim, bar privremeno. Zima nam dolazi u znaku viših temperatura zraka i bez snijega. U drugoj polovici tjedna ocekuju se porast naoblake, bura, ali i kiša.

Pri kraju tjedna i u vrijeme božicnih blagdana ocekuje se vjetrovito, kišovito i prohladno, snijeg je moguc tek u višim predjelima Istre. Do novog jaceg zahladenja doci ce pri kraju godine, kad bi i novi snijeg mogao zabijeliti Istru.


Podijeli: Facebook Twiter