Žilet-žica: Sramota koja razdvaja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bodljikava žica na granici sa Slovenijom ujedinila je istarsku i hrvatsku političku javnost, koja jednoglasno traži da susjedna država prestane s postavljanjem takvih barijera mogućem valu migranata koji, ionako, nije na vidiku.

U osudi postavljanja opasne žilet-žice sve su glasniji i slovenski političari, posebice oni iz pograničnih krajeva. Stranka Slovenske Istre Oljka, koja djeluje u Koperu, Piranu, Izoli i Ankaranu, zatražila je od vlade u Ljubljani uklanjanje žice, što u javnim istupima podržava i sve više građana koji žive uz granicu.

Istarski političari jednoglasni su u traženju da se žica što prije makne s graničnih prijelaza uz koje je postavljena, te da se nipošto ne nastavi ožičavanje cijele granice uz tok Dragonje i kanala Sv. Odorika, odnosno uz sporna mjesta razgraničenja Hrvatske i Slovenije.

Župan Valter Flego uputio je pismo slovenskom premijeru Miri Ceraru, te naglasio: "Osuđujem odluku slovenske Vlade da postavi žičanu ogradu na granici Hrvatske i Slovenije, prvenstveno na području Istre. Problem izbjeglica veliki je izazov za Europu i zahtijeva jedinstven odgovor i zajedništvo, a ne ograđivanje. Ovaj čin Slovenaca protivi se temeljnoj ideji na kojoj je zasnovana Europska unija, a to je sloboda kretanja i suradnja".

S time se posve slaže gradonačelnik Pirana dr. Peter Bossman, koji u izjavi za naš list naglašava kako žitelji slovenske i hrvatske Istre nisu samo susjedi, nego "prijateljice i prijatelji, braća i sestre", koje ne smije dijeliti žičana ograda.

Eurozastupnik IDS-a Ivan Jakovčić reagirao je otvorenim pismom slovenskom premijeru Ceraru, te je poduzeo diplomatsku ofanzivu u Bruxellesu i Strasbourgu.

- O najnovijoj situaciji imao sam već niz razgovora u Europskom parlamentu i nastaviti ću s time dok žicu ne maknemo, napominje Jakovčić, koji se ne slaže s tvrdnjama da se radi o političkoj igri povezanoj s arbitražom hrvatsko-slovenske granice.

Ne vidim nikakvu vezu s pitanjem arbitraže i granice na moru jer je i Mađarska digla žicu. Ovdje se, po mom uvjerenju, radi više o unutarpolitičkim odnosima u Sloveniji.

- Najvažnija je reakcija građana u Hrvatskoj i Sloveniji koji su se jasno suprotstavili dizanju žice. Ovo je povijesni skandal i pozivam premijera Cerara da odmah pristupi skidanju žice, a pogotovo na području Istre, poručuje zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Jakovčić.

Saborski zastupnici iz Istre također su jednoglasni u protivljenju žilet-žici na granici. SDP-ov Peđa Grbin kaže da je

"slovenska izgradnja žice na granici s Hrvatskom, a posebno na dijelu te granice prema našoj županiji, nepotrebna i sramotna. Ta žica ne štiti nikoga i ne pomaže ničemu".

Izabrani zastupnik HDZ-a Anton Kliman također osuđuje postavljanje žice duž granice. "To nam pokazuje kako u politici nema prijateljstava, nego postoje samo interesi. Nedavno smo imali izjave premijera Zorana Milanovića da su njegovi ljudi za razgovor u Europi slovenski, austrijski i njemački premijeri, pa ga sada molim da s gospodinom Cerarom riješi problem žice na granici, kaže Kliman i upozorava da žica na granici ipak može značiti i definiranje državne granice.

Silvano Hrelja, predsjednik i saborski zastupnik HSU-a, napominje da je "zgrožen pri pomisli na žicu. Ona više govori o onome tko je postavlja, nego o onome od kojeg se pokušava zaštiti. Žica ne rješava ništa, to je za ljude lako premostiva prepreka".

Predsjednica i saborska zastupnica Hrvatskih laburista Nansi Tireli kratko kaže: "Za mene žica u Istri doista nije prirodno i poželjno stanje. Svjedoci smo da je žica već počela ugrožavati sigurnost, ponajprije životinja. Istra sa žicom nije onakva kakvu volimo, trebamo i želimo".

Zanimljivo je da će se u srijedu na graničnom prijelazu Dragonja održati tradicionalni prijateljski susret talijanske, hrvatske i slovenske policije. Na druženju policijskih službenika iz Trsta, Istre i Kopra vjerojatno neće biti govora o postavljanju žilet-žice uz graničnu crtu, jer se radi o promicanju dobrosusjedskih odnosa, a ne o oštrenju novih pograničnih sporova. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter