Žilet-žica dijeli hrvatski i slovenski dio Ćićarije


Zbog bojazni da će se izbjeglička kriza nastaviti Slovenija nastavlja s postavljanjem žičane ograde uz graničnu crtu prema Hrvatskoj. Nakon Pasjaka i Rupe, slovenska vojska danas je započela rastezati žilet-žicu i uz istarske granične prijelaze, a prvi joj se na putu našao pogranični prijelaz Slum - Rakitovec na Ćićariji, desetak kilometara udaljen od Buzeta.

Radovi uz samu cestu započeli su danas oko 9 sati, a stotinjak vojnika i brojna mehanizacija s oznakama slovenske vojske, rastezali su žicu uz graničnu crtu u pravcu Buzeta. Vijest da se žica postavlja po bespućima Ćićarije uznemirila je mještane sela Slum u kojem smo zatekli Mariju Zlatić.

Vitalna 76-godišnjakinja čitav svoj život živi uz granicu. Rođena je u slovenskom mjestu Rakitovec, a udala se u hrvatsko selo Slum.

- Nikada nije bilo žičanih ograda na državnoj granici između Hrvatske i Slovenije u Istri. To je jako ružno, to je jako teško. Suživot uz granicu oduvijek je idiličan. Uvijek smo bili dobri susjedi. Mi smo iz Sluma išli na misu u Rakitovec, a oni su dolazili u Slum. Izmjenjivali smo se na plesnim zabavama, zajedno smo ovce čuvali na granici, rekla nam je Marija iz Sluma koja za sebe kaže da je rođena Slovenka udata za Hrvata, Istrijana.

Žičana ograda tijekom dana se s područja laniške općine spuštala u pravcu Buzeta. Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić izjavio je da se u petak susreo sa dogradonačelnikom Kopra Petrom Bolčičem koji mu je prenio službeni stav da će se postavljati paneli, a ne bodljikava žica. Slovenska Vlada je lokalne vlasti u Kopru obavijestila, naime, da se na području turistički orijentirane Istre uz same granične prijelaze neće postavljati bodljikava žica nego panel-ograde.

- Tužan sam prvenstveno stoga što sam smatrao da su bodljikave žice stvar prošlosti. Što se Buzeta, a i čitave Istre tiče, mislim da će ovim potezom slovenske vlade biti nanesena velika gospodarska i turistička šteta, no ono što je najbitnije za nas koji ovdje živimo je to da će žičana ograda definitivno unijeti dodatnu nelagodu među prijatelje i obitelji koji žive s jedne i druge strane granice.

Zasigurno će dugotrajno naštetiti i prirodnoj ravnoteži s obzirom na to da smo proteklih dana imali prilike uvjeriti se o stradavanju divljači na bodljikavoj žici tamo gdje je ona već postavljena, izjavio je Žulić.

Slovenija nastavlja s postavljanjem žičane ograde prema Hrvatskoj, unatoč dosadašnjim hrvatskim prosvjednim notama i nezadovoljstvu lokalnog stanovništva uz granicu.

Prepreke se, kažu u Uredu slovenske Vlade za komuniciranje, postavljaju ovisno o konfiguraciji terena tako da se što bolje osigura nadzor nad ulaznim točkama u državu te osigura vanjsku schengensku granicu. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU U NEDJELJU


Podijeli: Facebook Twiter