Žikovic: Necu vratiti mandat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednja sjednica pulskog Gradskog vijeca na kojoj se odlucivalo da li podržati ugovor o Brijuni rivijeri ili ne još je jednom pokazala da nema mira u pulskoj podružnici Hrvatske stranke umirovljenika. Naime, samo dan prije održavanja sjednice predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je da bi s projektom trebalo cekati jer se nakon osam godina cekanja ništa nece promijeniti za još tri ili šest mjeseci.

Spominjao je i nedostatke projekta te iznio mišljenje da njime lokalna zajednica nece dobiti ništa osim novih ogranicenja. Unatoc tome, dvije vijecnice u pulskom Gradskom vijecu podržale su taj projekt, po cemu je bilo jasno da odlucuju mimo stranke.

Podrška ugovoru o Brijuni rivijeri


Valja se, medutim, prisjetiti da je još krajem lipnja u javnost procurila prica o suspenziji 25 od ukupno 80 clanova pulske podružnice HSU-a. Radilo se o clanovima koji su potpisali zahtjev za održavanjem skupštine jer, kako su tvrdili, tadašnja predsjednica Nedeljka Velikonja od veljace nije sazivala skupštinu, istovremeno su je i optužili da ništa i ne radi.

Stoga su na novoj skupštini željeli izabrati novo vodstvo. No, umjesto da im se to odobri, stigla im je suspenzija, zbog, kako je protumaceno, njihovog postupanja koje je protivno statutu stranke, te im, po svemu sudeci, prijeti iskljucivanje iz stranke.

- Istina je da je prije ove zadnje sjednice Gradskog vijeca Pule Silvano Hrelja nazvao vijecnicu Sonju Sucic i rekao joj da ne glasa za Brijuni rivijeru, ali mu je ona odmah rekla da ga nece poslušati te je ugovor podržala, kao i ja. Mene Hrelja nikada nije nazvao jer zna da sa mnom ne može razgovarati kao i s drugima jer iza mene stoji tri tisuce clanova sindikata umirovljenika, rekla nam je u razgovoru jedna od suspendiranih clanova Neta Žikovic.

Obje su, kaže Žikovic, pod suspenzijom jer su potpisale zahtjev za smjenom predsjednice podružnice.

- Razlika medu nama je u tome što mandat, budem li trebala, necu vratiti stranci, vec cu biti nezavisna vijecnica u Gradskom vijecu jer su mene birali ljudi, a ne stranka.

Sonju Sucic je, medutim, Hrelja vec obavijestio da ce joj oduzeti mandat i da ce umjesto nje imenovati nekog drugog u pulsko vijece. Istovremeno, ona je, neovisno o suspenziji i tim prijetnjama, dala ostavku na clanstvo i stavila svoj mandat u vijecu na raspolaganje HSU-u, rekla nam je Žikovic te pojasnila da su Sucic ionako prevarili vec nakon izbora tako što su je stavili petu na listu iako je bila predsjednica pulske podružnice, dok je treci bio Radovan Cvek, a Žikovic je, kao predsjednica Sindikata umirovljenika, bila druga, odmah iza Hrelje.

Žalba na odluku o suspenziji


Govoreci o proceduri suspenzije, pojasnila nam je da je sedam, osam od ukupno 25 clanova koji su pod suspenzijom vec prešlo u Stranku umirovljenika Hrvatske - bloka Umirovljenici zajedno, da se desetak njih, medu kojima je i ona, žalilo na prvo rješenje, i to na odluku Izvršnog odbora stranke i na rješenje samog Glavnog odbora o suspenziji, dok se svi ostali nisu žalili, vec su prepustili odluku stranci, pa što bude.

- Nikakav odgovor na našu žalbu još nismo dobili, ali koliko znam, još se nije održala niti skupština koju smo mi priželjkivali, jer nismo pozvani. Naime, unatoc suspenziji, oni su nas dužni zvati, jer smo i dalje formalno clanovi stranke dok nas ne izbace, bude li takva konacna odluka. Medutim, moguce da nas i nece zvati, ali koliko znam, nisu se još sastali, rekla je na kraju Žikovic.

Iako nismo uspjeli dobiti novog povjerenika pulske podružnice HSU-a Radenka Ognjenovica, niti predsjednika HSU-a Silvana Hrelju, od Radovana Cveka, koji je preuzeo predsjedavanje županijskom organizacijom, saznali smo da ce se iduceg tjedna sastati i tada vidjeti što se dogada i u pulskoj podružnici.

- Pulsku podružnicu dužan je voditi novi povjerenik i on vodi daljnju proceduru oko suspenzija, žalbi i mogucih iskljucenja. Ionako je dio clanova prešao u Stranku umirovljenika, a za ostale ne znam što ce biti, rekao nam je Cvek.

Na upit znaju li za sporazum pulskih podružnica IDS-a i SU-a, Cvek je odgovorio nijecno, ali i prokomentirao da je "IDS ocito uvijek imao smisla za suradnju". Hoce li i kako, nakon svega, HSU suradivati s IDS-om u Puli i Istri, odredit ce se, kaže, kao stranka tek iduceg tjedna, ali Kukuriku koalicija je jedno, a lokalni izbori drugo, ustvrdio je Cvek.


Podijeli: Facebook Twiter