Zika: više od 31.000 slučajeva u Kolumbiji, od kojih 5013 trudnica

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Više od 31.555 slučajeva oboljenja od Zika virusa, među kojima 5013 trudnica, potvrđeno je u Kolumbiji, prema posljednjim službenim podacima koje je u subotu objavila druga najpogođenija zemlja nakon Brazila.

Do sada je 31.555 slučajeva oboljenja povezanih s virusom Zika zabilježeno u zemlji, naveo je Državni institut za zdravstvo u priopćenju. Institut precizira da je tijekom posljednjeg tjedna zabilježeno 5910 novih slučajeva.

Od ukupnog broja slučajeva, 66,1 posto su žene od koji 5013 potvrđenih slučajeva kod trudnica.

Zika virus se prenosi ubodom zaraženog komarca roda Aedes, uglavnom sa bolesnika i izaziva simptome poput gripe. Sumnja se da kod trudnih žena dovodi do teške deformacije fetusa, mikrocefalije.

U petak je kolumbijsko ministarstvo zdravlja najavilo dolazak povjerenstva od pet predstavnika iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, američke vladine agencije bazirane u Atlanti, koji će istraživati virus i njegove učinke.

Vlasti predviđaju više od 600.000 zaraženih ove godine i oko 500 slučajeva mikrocefalije, također su preporučile ženama da odgode trudnoću za 6 do 8 mjeseci.

U Brazilu je već zaraženo više od 1,5 milijuna ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter