Ziganteov tartuf i dalje drži Guinnessov rekord

Ronald Braus i Giancarlo Zigante (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Ronald Braus i Giancarlo Zigante (G. ČALIĆ ŠVERKO)

"Još uvijek držim Guinnessov rekord, za druge ne znam", prokomentirao je Giancarlo Zigante vijest da je u talijanskome Savignu blizu Bologne početkom studenoga pronađen bijeli tartuf težak 1,48 kilograma koji se smatra najvećim dosad ubranim u svijetu. Ova vijest na nekim portalima, objavljena je svega desetak dana prije nego što je Zigante preksinoć u Livadama na svečanoj večeri za pedesetak uzvanika, proslavio petnaestu obljetnicu pronalaska službeno najvećeg tartufa na svijetu, Guinnessovog rekordera teškog 1,31 kilograma, kojim, kaže, još uvijek drži svjetski rekord u ovoj kategoriji.

Večera dostojna Guinnessovog rekordera

Milenijski bijeli tartuf, Tuber magnatum pico, Zigante je pronašao u dolini Mirne prije ravnih petnaest godina, a županijski turistički čelnici nadobudno su ga prijavili u Guinnessovu knjigu rekorda. Angažiran je geometar, koji je premjerio dimenzije šampiona, posebno su ga pregledali županijski sanitarni inspektor  i predstavnik Društva gljivara "Martinčica" iz Labina. Njihove je dokumentirane podatke pregledala posebna komisija iz Londona, pa je istarski rekorder našao svoje mjesto u ovoj svjetskoj popularnoj publikaciji.

Petnaesta obljetnica pronalaska najvećeg tartufa na svijetu proslavljena je u Livadama večerom dostojnom Guinnessovog rekordera kojoj su među ostalima bili nazočni dožupanica Viviana Benussi, gradonačelnici i načelnici te predstavnici turističkih zajednica iz zone tartufa. Kulinarski čarobnjak restorana "Zigante" Damir Modrušan i njegova ekipa pripremili su prave gastro poslastice u šest sljedova; među laureatima "Terina od hobotnice" (želirana hobotnica, pjena od bijelog tartufa, marinirani kvarnerski škamp parfumiran bijelim tartufom i "Black angus" ( flank steak, žuta mrkva, krema od pastrnjaka) i sve to uz enološku prezentaciju vina poput: Peršurić Misal blanc de noirs brut, Bennvenuti - Anno domini 2010., Plenković - Plavac mali grand cru 2010., zaključno sa Vina Laguna - Muškat ruža 2013..

Velika tradicija u čast cijenjene delicije

Na Guinness večeru već je tradicionalno stigao i operni pjevač Ronald Braus, Rovinjac s privremenom zagrebačkom adresom, koji se u Livadama osjeća kao kod kuće.

- Petnaest godina jedne velike tradicije nije malo. Sretan sam što sam dio cjele ove priče kako na Guinness večeri tako i tijekom Dana Zigante tartufa, izjavio je Braus.

Cijenjena delicija, bijeli tartuf, čija cijena postiže astronomske iznose, sve je privlačniji inozemnim gostima, pa je kroz male Livade, uz rub Motovunske šume, tijekom ovogodišnjeg Sajma tartufa, vjerojatno najdužeg na svijetu, održanog od 21. rujna do 2. studenog, prošlo četrdesetak tisuća posjetitelja sa svih kontinenata. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter