Zigante tartufi Grožnjanu duguju 700.000 kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog trenutne nelikvidnosti proracuna i nemogucnosti podmirivanja tekucih obaveza, vijecnici Opcine Grožnjan odobrili su kratkorocno zaduživanje u iducoj godini od 1,5 milijuna kuna.

"Imamo dosta otvorenih racuna i isto toliko potraživanja koja kratkorocno ne možemo naplatiti. Morali smo se papirnato pripremiti da novac posudimo vec 1. sijecnja 2011. u slucaju da do kraja godine ne uspijemo naplatiti racune od naših dužnika.

Naime, to što nama nitko ne placa ne znaci da Opcina nece placati svoje obaveze. Ne možemo si dozvoliti da, primjerice, HEP opcinskoj upravi iskljuci struju", rekao je nacelnik Rino Duniš.

Fizicke i pravne osobe opcinskom proracunu, veli Duniš, duguju po raznim osnovama, primjerice ne placaju rate za kupljene nekretnine, stanove, ili ne placaju komunalnu naknadu i slicno. Puno ima manjih dužnika, recesija se u tom segmentu zaista jako osjeca, jer ima cak onih koji kasne i s uplatom za sadni materijal.

"Najvece iznose Opcina potražuje od tvrtke Zigante tartufi, koja ce 31. prosinca dugovati ukupno 700 tisuca kuna, te Hrvatske glazbene mladeži, koja treba platiti još 400 tisuca kuna na ime najma poslovnih prostora. Zigante tartufi, osim zakupnine za poslovni prostor u kojem ima trgovinu, duguje znacajan iznos i zbog neplacanja obroka za gradevinsko zemljište i ruševnu zgradu kod Kostanjice, koju je ta tvrtka kupila od Opcine", saznajemo od Duniša.

Nacelnik veli da im je to veliki problem s obzirom na to da su racunali na sve te prihode i na osnovi njih složen je proracun. U zadnjih godinu dana priljev svih prihoda opcenito je slabiji, a naplata potraživanja sve teža i teža.

"Nadam se da cemo vecinu toga do kraja godine ipak uspjeti riješiti. Ako budemo primorani od banke posuditi novac, moguce je da cemo vracanje dogovoriti cesijom, odnosno da naši dužnici placaju banci rate koje bi Opcina trebala vracati. Za to su pregovori još u tijeku.

Naš budžet iznosi malo više od sedam milijuna kuna i stoga se svaki propuh puno jace osjeti nego u vecim gradovima. Postoji mogucnost da nešto naplatimo, svaki dan opcinski djelatnici na tome rade", rekao je nacelnik.

Nedavno su raspisali natjecaj za prodaju opcinskih nekretnina ukupne vrijednosti tri milijuna kuna. Duniš vjeruje da ce dio toga uspjeti prodati, a nada se da ce to biti barem trecina. Ako bi dobili milijun kuna i još, k tome, naplatili neko znacajnije potraživanje, nece trebati pozajmicu, zakljucio je prvi covjek Grožnjana.


Podijeli: Facebook Twiter