Zigante i MIH šampioni Oleuma Olivaruma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Giancarla Zigantea iz Plovanije sa svojim leccinom i županijsko poduzece MIH s kombinacijom bjelice, buže i carbonere šampioni su 14. susreta maslinara Oleum Olivarum, koji je u Krasici zakljucen svecanom dodjelom priznanja.

Prvi je put nagradena i uljara u kojoj su napravljena oba pobjednicka ulja – Cui, vlasnika Danijela Kraljevica iz Farnažine na podrucju Umaga. A buduci da je plod njihovog rada vrhunska delicija, nagrade im je urucio kulinarski majstor Almo Catlak, poznat iz televizijske emisije "Dobro jutro, Hrvatska".

Ocijenjeno je 120 uzoraka (43 monosortnih) koji predstavljaju ukupnu kolicinu od 171.700 litara maslinovih ulja iz Istre, s kvarnerskih otoka, iz Dalmacije i slovenskog Primorja. Od toga je 115 (96 posto) za 169.400 litara ili gotovo 99 posto ušlo u kategoriju ekstradjevicanskog.

Dodijeljeno je ukupno 34 zlatnih odlicja, od kojih se s cak pet okitio OPG Flego iz Zamaska na Pazinštini te 45 srebrnih i 23 broncanih.

Kako bi do izražaja došla i ulja blažih okusa i pikantnosti, prvi su put posebno nagradena u tri zasebne kategorije - za blagi okus buža puntoža OPG-a Stipancic iz Pule, za srednje intenzivan okus ascolana Bruna Valente iz Pazina i za intenzivan okus buža OPG-a Marija Voštena iz Svetog Lovreca.

Kemijske analize sadržaja slobodnih masnih kiselina i vrijednosti peroksidnog broja obavio je Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, dok se za strucnu ocjenu senzorskih svojstava pobrinuo panel u sastavu clanova Udruge senzornih analiticara maslinovog ulja (USAMU) iz Buja i Znanstveno-raziskovalnega središca Univerze na Primorskem iz Kopra.

U obzir su uzeti uzorci koji predstavljaju najmanje 400 litara ulja i u kojima je udio slobodnih masnih kiselina manji od 0,80 posto. Predsjednica i zamjenica USAMU-a Olivera Koprivnjak i Viviana Lušetic, istaknule su da je u odnosu na prošlu godinu broj uzoraka koji je ušao u ektra djevicansku kategoriju porastao s 90 na 96 posto, dok je, govoreci o ukupnim kolicinama koje oni predstavljaju, taj postotak i veci - s 97 na 99.

"Rezultati sami govore - postigli ste zavidnu razinu i zaista je teško ocekivati još veci napredak", rekla je Lušetic maslinarima, pohvaljujuci njihov trud i porucujuci da ustraju na tom putu.

Brojni posjetitelji koji su pohodili Krasicu mogli su degustirati vrhunska ulja na sajmu, ali i u lokalnim kušaonicama. Maslinovo ulje našlo se i u kozmetickim kremama, cajevima i pastilama za grlo, a na štandovima dvadesetak izlagaca bili su i oprema i mehanizacija, suveniri te razlicite delicije - od meda, marmelada, jabucnog soka i domace cokolade do bakalara.

Organizatori su i ove godine bili Mjesni odbor i Zajednica Talijana Krasica, Grad Buje, bujska Turisticka zajednica i Pucko otvoreno ucilište, a pokrovitelji Istarska županija i Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter