Židovske kapice izraduju Palestinke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedno od najtradicionalnijih obilježja židovstva, židovske kapice ili jarmulke na jidišu, na Zapadnoj obali u kucnoj radinosti zacudo izraduju Palestinke.
Stotine žena kackaju te kapice u selima kao što je Deir Abu Meshal, i time se bave vec oko 40 godina. Gotovo svaka kuca u tom selu zapadno od Ramale, u kojem živi 3.000 ljudi, izraduje kapice. Palestinke naprave oko pet kapica dnevno, a svaka košta oko 12 šekela (3 americka dolara).

Kipa (hebr. kupola) je hebrejski naziv za kapicu, koja se na jidišu naziva jarmulke ili rijede kopel. Židovski zakon nalaže muškarcima da pokrivaju svoju glavu kao znak poštovanja i bogobojaznosti za vrijeme molitve i dok se izgovara Božje ime prilikom govorenja blagoslova, ucenja i za vrijeme boravka u sinagogi ili ješivi. Ova praksa vuce svoj korijen još iz biblijskih vremena, kada je svecenicima u Hramu bilo naloženo da pokrivaju svoje glave.

Kod Židova hasida obicaj je nositi tradicionalnu crnu kipu, no mnogi Židovi nose kapice razlicitih boja i kreacija. Za vrijeme Velikih blagdana mnogi nose bijele kipot. Neke zajednice razvile su kreacije kipa koje su vrlo zahtjevan umjetnicki rad.


Podijeli: Facebook Twiter