Zidine prapovijesnog Kašteljira progutao gustiš

Anton Meden pokazuje gradinske zidine
Anton Meden pokazuje gradinske zidine

Gradinsko naselje Kašteljir sjeverno od Kanfanara, nedaleko od sela Vidulini, nalazi se pokraj asfaltirane ceste, u neposrednoj blizini vidljive crkvice posvećene sv. Agati (iz XI. stoljeća), ali gustiš ga je progutao. Jada se Anton Meden, strastveni sakupljač tragova povijesne sedimentacije svog zavičaja, Kanfanarštine, dok me vodi prema nalazištu: "Trebao sam uzeti rankun, inače ga nosim sa sobom kad idem nešto istražiti."

Provlačimo se kroz gusto raslinje ispod crkve sv. Agate - bez Antona ne bih nikad stigao do zidina - visok dvostruki zid građen je od većih kamenih blokova, a unutarnji prostor ispunjen je sitnom građom. Tek na vrhu zida jasnija je konstitucija cijelog naselja starog više od 3.500 godina. Zemlja u podnožju crna, gusta, masna, zemlja povijesne sedimentacije. Anton svako toliko podigne ulomke keramike, s njim je sve lakše, prostor se postupno oblikuje shodno šturim osobnim teorijskim saznanjima.

Niže prema Dragi nalaze se izvori vode, razlog zbog čega je taj prostor kroz dugi hod stoljeća bio uvijek prometan i nastanjen. Pokraj prapovijesnih zidina nalaze se ruševine crkve sv. Jakova Apostola, tu je u devetom stoljeću osnovan benediktinski samostan. Desno, prema austrougarskoj cesti koja vodi do Barata, primijeti se stari put koji se spušta do dna Drage.

Bilo bi jednostavno sve to počistiti i omogućiti radoznalima pristup do tih vrijednih nalazišta. U biti, gradine pripadaju i dijelom oblikuju istarski krajolik, ponekad se stapaju sa suhozidima, svijet kamena koji je "istarski brend". No, nije lako, trebalo bi osmisliti projekt, raditi zajedno sa stručnim institucijama poput Arheološkog muzeja Istre u Puli.

Anton Meden godinama istražuje taj prostor, prikupljeni materijal predao je pulskom muzeju. Na cesti koja na jednu stranu vodi prema Vidulinima, a na drugu vijuga u Dragu, stoji već tisuću godina crkvica posvećena sv. Agati, no ako preglednost nije upitna, problem je kružiti oko nje jer se nalazi na privatnom posjedu, a vlasnici negoduju čim nekoga primijete na njihovom imanju. Šteta, crkvica čuva freske iz bizantinskog doba, pravo remek-djelo. (Napisao i snimio Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter