Zidić svjedočio o Sanaderovoj umjetničkoj zbirci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povjesničar umjetnosti Igor Zidić, koji je zaplijenjenu zbirku umjetnina optuženog bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera procijenio na milijun eura, posvjedočio je na suđenju u slučaju Fimi-media da su cijene slika posljednjih desetljeća oscilirale, ali da su djela najvrednijih autora uvijek približne vrijednosti.

Zidićevim ispitivanjem Sanaderova je obrana pokušala dokazati da je vrijednost zaplijenjene zbirke u kojoj ima i najpoznatijih autora poput Bukovca, Tartaglie i Vidovića kupljena po znatno nižoj cijeni od procijenjene.

"Postavljate pitanja kao da je optuženi sve slike nabavio u vrijeme rata", ustvrdila je sutkinja Ivana Čalić kada je obrana zatražila Zidićevo mišljenje o vrijednosti Sanaderovih umjetnina početkom ili sredinom devedesetih godina.

"U ratu se često zaboravljaju i velika imena. To su oscilantne vrijednosti. Prije početka rata bio je klimaks cijena umjetnina. Današnje cijene nisu ni više niti niže nego 90-tih, ali su sredinom devedesetih cijene pale", kazao je Zidić. Dodao je i da se oscilacija cijena najmanje osjeća u djelima najboljih autora, ali da je u "kriznim vremenima" njihova prodaja usporena.

"Cijene su od 70-ih do početka 90-ih rasle, početkom rata došlo je do stagnacije i pada sve do 1996. Nakon toga tržište se počelo oporavljati, da bi opet došlo do pada", rekao je Zidić.

"Stanje na tržištu umjetnina je kao i u gospodarstvu, a cijene su i danas niže nego 2011. i 2009.", pojasnio je Zidić, koji je kazao da ne može procijeniti kada je koja umjetnina došla u Sanaderovo vlasništvo.

Tijekom istrage protiv nekada najmoćnijeg hrvatskog političara zaplijenjeno je više od 400 umjetnina iz Sanaderova doma u Kozarčevoj ulici te poslovnih prostora u Zagrebu i Splitu. Nekoliko najvrednijih slika Sanader je sakrio na imanju HDZ-ova mesara i zastupnika Stjepana Fiolića koji ih je, kada je i sam postao predmet istrage, predao USKOK-u.

Na poziv obrane svjedočio je i prijevoznik koji je Sanadera i obitelj početkom 90-ih iz Austrije selio u Split, a i on je kazao da je preselio nekoliko paketa umjetnina koje su pažljivo smjestili iznad knjiga i ostalih stvari.

"Platio mi je 200 maraka, a troškove kombija i benzina podmirio je Siniša Poljak", kazao je svjedok Slavko Jovanović Neno, koji se prisjetio da se Sanader sa suprugom, kćerima i kućnom pomoćnicom vozio plavim mercedesom prepoznatljive registracije "Split 1". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter