Židan: Guinness je irski, a teran slovenski


Slovenski ministar poljoprivrede Derjan Židan izjavio je da će Slovenija ustrajati na tome da je teran vino čije je podrijetlo u okviru europske regulative zaštitila Slovenija, pa se zato ne smije proizvoditi i prodavati ni u jednoj drugoj državi.

Nakon vijesti da Hrvatska namjerava osporiti registraciju terana kao isključivo slovenskog vina jer se proizvodi i u hrvatskoj Istri, Židan se nedavno u Bruxellesu sastao s europskim povjerenikom za poljoprivredu Hogganom. U razgovoru za Slovensku televiziju u nedjelju ponovio je da Slovenija pitanje terana "smatra zaključenim", što je rekao i Hogganu.

Židan je dodao da je Hogganu, kao Ircu koji se više razumije u pivo nego u vino, prijepor s Hrvatskom oko terana pokušao objasniti tako da mu je rekao da je to isto kao kad bi neki Slovenac u Irskoj kupio ječam, a onda ga u Sloveniji preradio u pivo te proglasio Guinness pivom koje je irski simbol.

Židan je rekao da je u Europskoj komisiji dobio potporu za svoja stajališta o teranu i da će Bruxelles bude li potrebno za razrješenje spora Sloveniji pružiti stručnu i nezavisnu pravnu pomoć. Na pitanje o zaštiti kranjske kobasice koju nakon uloženog prigovora Hrvatska i dalje smije proizvoditi gotovo 20 godina dok ne razvije svoj novi kobasičarski brend, Židan je kazao da se to nije smjelo dogoditi, ali je zbog hrvatskog prigovora Europska komisija popustila i dala Hrvatskoj prijelazno razdoblje u kojemu i dalje može proizvoditi kranjske kobasice.

No, Bruxelles je priznao da je kranjska kobasica slovenski proizvod, to su nam priznale i Austrija i Njemačka u kojima se kranjska kobasica također proizvodila, pa čak i u austrijskoj varijanti sa sirom, kazao je Židan. "Postoje zemlje koje poštuju međusobne dogovore, čak i kad se zaključe na nižoj razini, a postoje države s kojima je teško pregovarati i koje se dogovora ne drže", istaknuo je Židan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter