Zidali na rimskoj vili pa zaradili prijavu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv trgovackog društva Umag gradnja iz Umaga, izvodaca radova, i trgovackog društva Savudrija inženjering kao investitora, podignuta je kaznena prijava zbog protupravne gradnje na arheološkom nalazištu, odnosno na nalazištu rimske vile iz 2. stoljeca prije Krista na lokalitetu Lovrecica - sv. Ivan Kornetski u Umagu, izvijestila je na redovnoj konferenciji za novinare u PU istarskoj Gordana Ostovic iz Operativno-komunikacijskog centra.



Po njezinim rijecima protiv tih tvrtki prethodio je optužni prijedlog Opcinskog državnog odvjetništva u Bujama. Naime, te su tvrtke još 2005. godine protupravno gradile na gradilištu Lovrecica-Sveti Ivan Kornetski ne poštivajuci posebne uvjete gradnje Ministarstva kulture-Uprave za zaštitu kulturne baštine i Konzervatorskog odjela iz Pule. Nalazište za ciju su devastaciju odgovorne ove dvije tvrtke zašticeno je još 2002. godine kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Iako pod zaštitom na arheološkom su nalazištu niknule dvije apartmanske zgrade.

Inace na tom su lokalitetu otkriveni mozaici, i to prvi ikad pronadeni na umaškom podrucju. Osim ovog vrijednog nalaza arheolozi su uz ostalo pronašli srebrni prsten, malu uljanicu, ostatke fine keramike i staklenih posudica, koštane igle za kosu, žetone za igru od staklene paste, mnogobrojne novcice, udice i utege za mreže, i tegule s pecatom proizvodaca - Clodija Ambrosiusa iz Acquileje.



Sve nabrojeno samo je dio izuzetno vrijednih nalaza koji su novinarima prezentirani u još kolovozu 2008. godine. Rimska je vila sadržavala i velebne terme i malu tvornicu maslinova ulja. Izgradnjom jedne od dviju zgrada uništena je polovica termi s pripadajucim mozaicima, i gotovo u potpunosti ogromna kamena cisterna za vodu.

Za otkrice devastacije zaslužni su gradani koji su još 2005. prijavili umaškom muzeju da se tijekom izgradnje bagerima ruše neki stari zidovi, a na površinu izlaze mozaici i dijelovi antickih predmeta. Umaški muzej slucaj je prijavio Konzervatorskom odjelu u Puli i glavnom konzervatoru Ministarstva kulture. No, iako su ovi posljednji odmah reagirali i izašli na teren i zabranili radove, investitor se oglušio i podignuo zgrade.


Podijeli: Facebook Twiter