Zid više ne prekida Japodsku ulicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas ce nakon tehnickog pregleda i službeno biti u promet puštena uredena Japodska ulica, u kojoj je više od godine dana vladala uistinu apsurdna situacija. Naime, uredena i asfaltirana prometnica bila je prekinuta zidom okucnice obiteljske kuce, a ogromna kamena gromada onemogucavala je prometovanje.

Rješavanje imovinskopravnog odnosa potrajalo je sve do sudskog izvlaštenja tog dijela nekretnine. Grad je vlasniku platio oko sto tisuca kuna, ubrzo srušio zid okucnice te uredio prometnicu u cijelosti za nesmetan promet.

- Iako smo na kraju u posjed dijela nekretnine došli izvlaštenjem, na koncu smo se vrlo lako, na obostrano zadovoljstvo, dogovorili s vlasnicom nekretnine. Omoguceno nam je tako da konacno uredimo u cijelosti Japodsku te zaokružimo cjelinu na tom podrucjujer su se upravo uredivale Monvidalska i Valvidalska ulica. Sada je cijela lokacija komunalno uredena, rekao je Damir Prhat, procelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Na najbolji moguci nacin, po gradane kojižive na okolnom podrucju, riješen je tako spor oko "trokuta" koji je presijecao prometnicu. Na pocetku su se vozaci snalazili i prometovali nogostupom, medutim nakon nekog vremena na nogostup je postavljen ogroman kamen kao zapreka i bilo je jasno da se tragikomicna situacija podno Monvidala treba riješiti. Vozaci s Monvidala i Kaštanjera morali su okolnim, puno dužim, putevima do odredišta.

Buduci da je Grad zapoceo projekt uredenja prometnih površina, odnosno oborinske odvodnje i javne rasvjete u dijelu Japodske ulice i Prilaza sv. Germana, rješenje spora došlo je u idealnom trenutku da bi se zgotovile prometne površine cijelog podrucja.

Obuhvaceno je 213 metara, a cijeli projekt financiran je sredstvima dvaju privatnih investitora. Uz prometnicu je postavljena javna rasvjeta, izgraden sustav oborinske odvodnje te vodoopskrbe te je ujedno HEP rekonstruirao niskonaponsku elektromrežu, a Plinara postavila novi plinovod. Ukupna vrijednost investicije iznosila je 1,35 milijun kuna s PDV-om. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter