Zid srušile mine ili starost?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stoljetni kameni zid na pazinskom Starom trgu u dvorištu obitelji Matejcic srušio se pocetkom ožujka. Urušavanje je, vrlo vjerojatno, uzrokovano blagim, ali kontinuiranim miniranjem koje u starom kamenolomu u Ulici 43. istarske divizije, zbog izgradnje trgovackog centra, traje još od lanjskog rujna.

U to su uvjereni tamošnji stanari koji su se novinarima obratili s poprilicnim vremenskim odmakom, tek što su saznali da im izvodaci radova nece nadoknaditi štetu. Zid se urušio zbog zuba vremena, od smrzavanja vode u njemu tijekom godina, što je pokazalo i seizmografsko mjerenje, kaže voditelj poslova miniranja Ivica Plantak iz tvrtke Geotehna.

Danas su, kako veli Plantak, nakon sedam mjeseci okoncana miniranja u starom kamenolomu. Sljedeceg ce tjedna obilaziti kucanstva koja su prijavila štetu zbog detonacija da bi se dogovorili oko odštete, a Plantak kaže da je štetu prijavilo pet-šest gradana. Ipak, na kraju razgovora Plantak je kazao da ce obici i obitelj Matejcic da bi još jednom utvrdili razlog urušavanja zida te se, eventualno, dogovorili za odštetu. (A. DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter