Žica je podignuta zbog jadnika koji bježe iz rata

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Slovenska policija već rutinski obavlja kontrolu prilikom novog prosvjeda na granici zbog žilet žice. Policijska rutina slijedi rutinu politike koja nastavlja istom pričom: slovenski je premijer odletio u Njemačku, razgovarao s Merkelicom i novinarima izjavio da žica ostaje. Rutinski djeluju i mediji; čim se nešto dozna, dolaze na granicu. Svi smo na okupu, kako sa slovenske, tako i s hrvatske strane, a svaki put ista priča i(li) pitanje: da li će broj novinara nadjačati broj prosvjednika?

U nedjelju gotovo da je nastala pat pozicija, novinara skoro u istom broju kao i prosvjednika, koji sebe nisu tako definirali, već su se koristili manje intrigantnom formulom nedjeljnih šetača. Mladi Tršćanin Aris Milani koji je putem interneta organizirao skup Hrvata, Slovenaca i Talijana, pred kamerama je poprilično zbunjeno izjavio da oni nisu tu da bi prosvjedovali. Dok su se kretali prema žici, Milani je ostale upozoravao na engleskom jeziku: "Molim, ne dirajte žicu, držite se na pristojnoj daljini".

Kad su ga novinari pitali da li mu žica smeta, odgovorio je da ne zna, da će dojmove srediti u razgovoru sa suputnicima, odreda članovima planinarskih društava iz Italije, Hrvatske i Slovenije. "U svakom slučaju, nije lijepa predstava", rekao je na kraju objašnjavajući da će jutro i popodne koristiti za šetnju duž slovensko- hrvatske granice da bi uživali u prirodnim ljepotama.

Nešto odlučnija u pristupu zakazanom mitingu na granici bila je bivša novinarska JRT-a iz doba Federacije, rođena Sarajka Azra Nuhefendić.

- To nije žica za nas i protiv nas, to je žica podignuta zbog jadnika koji bježe iz rata. Bez obzira na mjesto događanja svi smo mi, Talijani, Hrvati i Slovenci, suodgovorni za europsko huškanje rata u Africi i na Bliskom Istoku. Ljudska se drama događa negdje drugdje, a žica je samo posljedica, izjavila je Azra Nuhefendić koja već godinama živi u Trstu, nakon što ju je Miloševićeva politika prisilila da pobjegne iz Beograda.

Nedjeljni šetači i članovi planinarskih društava, poput članova riječkog planinarskog društva Kamnik, zadržali su se kod žice duž kanala Sv. Odorika i potom nestali u gustišu na nedjeljno druženje i trekking.

- Nije bitno koliko nas ima, bitno je da se stalno nešto događa, tu smo da svjedočimo apsurdu postavljene žilet žice, dobacila je gospođa iz Nove Gorice. (E. V.)


Podijeli: Facebook Twiter