ZHM: Timovi hitne medicine poštivali su sve protokole

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Zbog smrti Margarite Klaj iz sela Jeci kod Petrovije, koja je u petak navečer preminula na podu ispred zaključanih vrata Hitne pomoći u Umagu, što je nevjerojatna tragedija i pljuska zdravstvenom sustavu koji uoči ulaska u Europsku uniju očito ima puno poteškoća, danas je u Istarskoj županiji u izvanrednom nadzoru ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

Ravnateljica će morati otkriti zašto u prostorijama Hitne pomoći nije bilo nikoga dok su obje ekipe hitne pomoći bile na intervencijama, odnosno gdje su nastali propusti koji su nesretnu 74-togodišnju ženu stajali života. A to u Umagu nije prvi put da su ljudi umrli jer ekipa Hitne pomoći - nije bilo.

Ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu Ksenija Družetić-Božić u subotu je za Glas Istre izjavila da nije moguće organizirati i treću ekipu koja bi dežurala, jer je upitno tko bi to trebao platiti.

Stručno vijeće županijskog ZHM-a objavilo je danas i priopćenje vezano za ovaj nesretni događaj u kojem je konstatiralo da su medicinska prijavno-dojavna jedinica i timovi službe hitne medicine poštivali sve protokole, postupili sukladno pravilima struke, te radili upravo posao za koji su i osnovani – pružanje hitne medicinske skrbi. Sve raspoložive ekipe (za Umag dvije ekipe s liječnikom) su bile na hitnim intervencijama.

"Stručno vijeće u potpunosti podržava rad i način organizacije i vođenja ustanove ravnateljice Družetić-Božić i oštro osuđuje medijske istupe pojedinaca koji su apsolutno neutemeljeni, nestručni i zlonamjerni. Također, postojeća organizacija i raspored timova službe hitne medicine u Istarskoj županiji u skladu su s ugovorom s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje te ugovorenim nadstandardom službe hitne medicine na području županije.

Pored navedenog, od ožujka 2013. uveden je i dodatni mobilni tim 2, sve u svrhu što kvalitetnijeg pružanja pomoći i bržeg dolaska na mjesto intervencije. Stručno vijeće izražava žaljenje obitelji preminule gospođe, no služba hitne medicine je u danom trenutku napravila sve što je u njenoj moći", piše u današnjem priopćenju Stručnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu IŽ. (T. KOCIJANČIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter