Zgrebec najavila moguće kresanje plaća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Ako dođe do prekoračenja iznosa za plaće u državnom proračunu, morat će se ići na njihovo smanjenje, izjavila je danas potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec (SDP) upitana za komentar medijskih nagađanja da će Vlada osim dodataka na plaće morati smanjiti i osnovicu da bi spasila kreditni rejting Hrvatske.

Napomenula je i da je na snazi Zakon o financijskoj odgovornosti, kao jedno od pregovaračkih mjerila, koji kaže da se troškovi moraju smanjivati za jedan postotni poen u odnosu na rast BDP-a.

Potvrdno je odgovorila na pitanje prijeti li Hrvatskoj pad kreditnog rejtinga ne uspije li srezati plaće.

- Pad kreditnog rejtinga znači da će svi reprogrami kredita biti pod nepovoljnijim uvjetima, a s obzirom na to da smo već godinama u situaciji da ne otplaćujemo glavnicu nego samo reprogramiramo, a u zadnjih nekoliko godina imali smo i problem s plaćanjem kamata, to bi zaista bi bio velik problem za Hrvatsku, ocijenila je Zgrebec.

Njezin stranački kolega Marin Jurjević rekao je da prvi put čuje za najave o smanjenju plaća. 

- Prvi put čujem za to. Ne znam, to je dijelom i politička odluka, ne samo ekonomska ili financijska. Normalno da bi trebalo uzeti u obzir da su neke skupine postale ugrožene, a ne bi trebale biti ugrožene, kazao je novinarima ograđujući se da govori samo načelno.

Silvano Hrelja (HSU) opovrgnuo je da se na razini vladajuće koalicije raspravljalo o smanjenju osnovice za plaće zaposlenih u državnim i javnim službama. Dodao je i da je ono o čemu se sada razgovara sa sindikatom božićnica i regresi. 

Za Đuru Popijača (HDZ) najava o smanjenju plaća je logična posljedica onoga što je radila Vlada tijekom posljednjih godinu dana.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter