Zgradu u kojoj su donijete odluke o sjedinjenju sačuvati kao spomenik

Predsjedništvo antifašista (M. RIMANIĆ)
Predsjedništvo antifašista (M. RIMANIĆ)

- Rujanske svečanosti, kojima se sjećamo slavnih događaja iz novije istarske povijesti, obilježit ćemo dostojno, kako i priliči, jer radi se o najslavnijim danima naše povijesti, rekao je na sjednici predsjedništva Saveza udruga antifašista Istarske županije, predsjednik saveza Tomislav Ravnić. Dodao je kako bez tih odluka i bez čvrste volje Istrana, Istra ne bi bila u sastavu domovine Hrvatske, a to želimo svakomu reći, naglasio je Ravnić.

Istakao je kako antifašisti ne prihvaćaju teze kojima se pokušava nametnuti revizija povijesti.

Uloga Karojbe

- Prije nekoliko dana u novinama se pojavio tekst u kojem se prenosi mišljenje tajnika Matice hrvatske, Zorislava Lukića, koji u tim događajima umanjuje ulogu Komunističke partije Hrvatske, rekao je Ravnić, dodajući kako ni mnogi antifašisti tada o njenoj aktivnosti nisu mnogo znali jer je djelovala u ilegali, pa je u ilegali i provela pripreme za ustanak. Stoga antifašisti žele da se poštuje povijesna istina, jer jedino je KPH u Istri tada bila organizirana snaga koja je mogla organizirati ustanak, rekao je on.

Ravnić naglašava kako su u KPH u Istri redom bili Hrvati koji su u ožujku 1943. u Karojbi osnovali prvu partijsku organizaciju u Istri. Stoga istarski antifašisti oštro osuđuju i ne prihvaćaju reviziju i falsificiranje povijesti, pogotovo ne afirmaciju ideja ustaštva. "Mi to ne prihvaćamo i ne možemo se naći u zajedništvu s takvima", kaže Ravnić.

Istarski svećenici

U povodu odluka o sjedinjenju Istre s Hrvatskom, u Pazinu će se 25. rujna u 12 sati održati svečana sjednica, na koju će biti pozvani predstavnici državnih vlasti, a antifašisti očekuju njihov odaziv. Dan kasnije, 26. rujna, u Slumu će se otkriti spomenik svećeniku Šimi Milanoviću kojeg su Nijemci ubili u početku ustanka 1943. godine.

- Zanimljivo ja da u Istarskoj enciklopediji nalazimo 138 imena svećenika i crkvenih dostojanstvenika, ali tamo nema Milanovića koji je bio pripadnik našeg pokreta. Nažalost, u toj enciklopediji nema ni Marca Zelca kojeg su Nijemci objesili u Kanfanaru, a nema ni nekih drugih svećenika koji su bili članovi antifašističkog pokreta. Crkva ih ignorira, naglasio je Ravnić.

Predsjedništvo Saveza udruga antifašista Istarske županije donijelo je zaključak da se zgrada u kojoj su 1943. donijete odluke o sjedinjenju Istre s Hrvatskom sačuva kao spomenik, a to su, kažu, obzirom na povijesni značaj odluka, dužni učiniti državna, županijska i gradska vlast. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter