Zgradu Admiraliteta preuzela Županija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpisivanjem ugovora o primopredaji Hrvatska ratna mornarica u petak je i službeno iselila iz zgrade Admiraliteta na pulskoj rivi u kojoj je vojska bila 150 godina.

Prema odluci Vlade, predstavnici Ministarstva obrane zgradu su ustupili Istarskoj županiji, koja ce odsad raspolagati s gotovo cetiri tisuce kvadratnih metara, dok je za pulsku carinarnicu rezervirano 757 kvadrata. U zgradu ce se na 464 kvadrata useliti i Opcinsko državno odvjetništvo.

Župan Ivan Jakovcic najavio je da ce na rivu ubrzo biti preseljeni svi županijski odjeli i neke agencije te da ce se za obnovu zgrade u najvecoj mjeri koristiti europska sredstva te dio iz proracuna. Kazao je da se, buduci da zgrada datira iz austrijskog doba, s austrijskim vlastima pregovara o sufinanciranju njene obnove.

Kontraadmiral i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice Ante Urlic sa sjetom se prisjetio velikog znacaja Admiraliteta, koji je postao simbol grada. Naglasio je da je upravo iz ove zgrade izašlo 13 djelatnika ratne mornarice koji su dali svoje živote u obrani Hrvatske. Rekao je da ce se mornarica preseliti u Vargarolu i Fiželu.

Kako doznajemo, kompletna obnova zgrade koštala bi oko 5 milijuna eura, dok je za prvu fazu potrebno oko 900 tisuca kuna. Neke bi županijske službe trebale u nju useliti vec ovog ljeta, a medu prvima Zavod za prostorno planiranje, Natura Histrica, IRTA, odjeli za prostorno uredenje i financije te tvrtka Urbis 72.


Podijeli: Facebook Twiter