Zgrada u središtu Boljuna mogla bi se urušiti

Centar Boljuna treba obnovu (E. VELAN)
Centar Boljuna treba obnovu (E. VELAN)

Vijeće Lupoglava usvojilo je polugodišnje izvješće o ostvarenju proračuna za tekuću godinu. Prema izvješću koje je podnio načelnik Franko Baxa, općina Lupoglav u prvih je šest mjeseci ove godine uprihodila 1,3 milijuna kuna ili 31,36 posto od godišnjeg plana, a u istom je razdoblju ostvarila rashode u iznosu od 1,2 milijuna ili 20,69 posto od plana. Na ovako štedljiv proračun, rekao je Baxa, općina je bila primorana jer do početka rujna, iako je bilo planirano, nije bilo precizirano sufinanciranje gradnje kanalizacije u Lupoglavu od strane Hrvatskih voda. Stoga je općina morala voditi računa o podmirenju obaveza nakon okončane situacije. Prema Baxinom izvješću općina je likvidna, a sve će se proračunske obaveze realizirati u drugom polugodištu.

Vijeće je donijelo i novu Odluku o socijalnoj skrbi, zapravo radi se o odluci usklađenoj s aktualnim propisima, jer je postojeća bila zastarjela i otežavala je provedbu, pojasnila je Nataša Fijamin, predsjednica vijeća. Potom je Vijeće donijelo odluku o prodaji općinske nekretnine u Brestu na traženje privatne osobe zbog formiranja okućnice.

Enco Jačić postavio je pitanje sanacije zgrade u središtu Boljuna kojoj prijeti urušavanje i oštećenje obližnjih zgrada. Načelnik Baxa odgovorio mu je kako je upoznat s ovim problemom, ali Općina je u ovom trenutku nemoćna zbog toga što postoji nedefiniran suvlasnik objekta, pa ne može ništa poduzeti dok se vlasnički odnosi ne riješe. Marina Staraj upozorila je na opasnost koju predstavlja ruševni zid kod stare škole u Lupoglavu. Suhozid je privatno vlasništvo, a cesta u nadležnosti Županijske uprave za ceste, odgovorio je Baxa. Dodajući kako vlasnik ne mari za popravak zida, stoga će ŽUC-u uputiti zahtjev da to riješi. "Što će biti, ako se ondje nešto dogodi?" Pitala je Staraj, dodajući kako svako toliko na tom mjestu netko "sredi" gumu. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter