Zgrada u Krničkom Portu i dalje - na suhom

Stambena zgrada u Krničkom Portu
Stambena zgrada u Krničkom Portu

Željko Duić, poduzetnik iz Labina, izazvao je zanimanje cjelokupne hrvatske javnosti kada je krajem kolovoza 2011. godine sedam neprodanih stanova u svojoj stambenoj zgradi dao na besplatno korištenje dok ne pređu u novo vlasništvo.

Učinio je to iz protesta, da bi skrenuo pozornost na nefunkcioniranje sustava, konkretno na nemogućnost da od Vodovoda Pula sudskim putem izbori odgovarajuću vodoopskrbu za stanove, bez čega ih ne može prodati.

U proteklih godinu i pol u ovom slučaju desile su se četiri promjene: na čelo Vodovoda zasjeo je četvrti direktor otkad je Duić uložio tužbu na Trgovačkom sudu u Pazinu, ta je tužba nakon pet godina odbačena, u siječnju ove godine Poštanska banka, koja ima hipoteku nad stanovima, počela je ovrhu tj. ponudila je stanove na prodaju, a tvrtka Duić - Duić dospjela je na tzv. Linićev stup srama jer nije platila PDV državi.

- Članak i televizijski prilog, sva medijska kampanja nije dala rezultata jer se institucije nisu pokrenule, nitko nije reagirao ni u županiji ni u državi. Moja zgrada je sinonim za stanje u ovoj zemlji, u kojoj za poduzetnika nema nikakvog načina da opstane.

Dobro je rekao ministar Vrdoljak: samo budala ulaže u ovoj državi. Uvjete ti diktiraju banke, sudovi i Porezna uprava, a gdje god tužiš za svoja prava, mrtav si. Ovih dana pet ministara obilazi Hrvatsku i nagovara poduzetnike da investiraju, ali tko će to učiniti kada ne garantiraju zaštitu i sigurnost, kada država i njene tvrtke ne stoje iza dokumenata koji izdaju? To me podsjeća na slučaj "Forex" - investirajte da biste propali, kaže Duić.

Njegova je tvrtka građevinsku dozvolu za zgradu, što uključuje i suglasnost Vodovoda, dobila bez problema, ali neugodno iznenađenje uslijedilo je kada je 2007. godine prvi kupac od Vodovoda zatražio priključak: odbili su ga s obrazloženjem da je protok nedovoljan. (piše i snimio R. SELAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter