Zgrada u Kandlerovoj 10 se naginje i puca


Prošlog petka na tribini održanoj u Circolu u Puli, a na kojoj su se predstavnici Grada i udruga, korisnika gradskih prostora, pokušali dogovoriti oko uvođenja najamnine, između ostalog, čula se i pritužba Vlaste Vujačić iz udruge ZUM ali je njihov problem - urušavanje gradskog prostora u kojem borave na adresi Kandlerova 10, gdje je smješten Info-centar za mlade. Kako je pojasnila Vujačić, zbog radova na obližnjem gradilištu ta zgrada, čija je statika načeta godinama ranije, ozbiljno se počela kriviti, a zidovi pucati po vertikali te stoga oni traže drugi, zamjenski prostor jer se u ovom više ne osjećaju sigurni.

Obaviještena građevinska inspekcija

Dogradonačelnik Fabrizio Radin na samoj je tribini odgovori da su upoznati s tim problemom te da rade na njegovom rješavanju jer je u pitanju sigurnost korisnika, no, na naš pismeni upit dobili smo i dodatno pojašnjenje od nadležnih u Gradu.

- Po zaprimanju dopisa od strane korisnika poslovnog prostora u zgradi Kandlerova 10, odnosno udruge ZUM, o oštećenjima u poslovnom prostoru uslijed izvođenja građevinski radova na susjednoj parceli, Grad Pula je kao jedan od suvlasnika u toj zgradi zatražio od upravitelja zgrade Eki Inžinjering da osigura dokaze putem sudskog vještaka. O tome je obaviještena i Građevinska inspekcija, Konzervatorski odjel u Puli s obzirom da je izvođenje radova u nadležnosti Ministarstva kulture, te investitor građevinskih radova. U nalazu stalnog sudskog vještaka graditeljske struke stoji da su početkom radova na susjednoj parceli nastale pukotine u tom poslovnom prostoru. Pukotine su nastale prilikom kopanja terena strojem radi utvrđivanja arheoloških nalazišta, odnosno došlo je do poremećaja statike zgrade Kandlerova 10 te su se pojavile pukotine na nosivim zidovima. Nadalje, u navedenom nalazu i mišljenu sudskog vještaka piše da je radove potrebno izvoditi ručno ili strojem koji stvara manje vibracije, a sve u svrhu sprječavanja nove štete", kažu u Gradu i ističu da su s njihove strane poduzeli sve radnje radi rješavanja ove problematike.

Iz Grada dalje navode da će, putem upravitelja zgrade, održati sastanak sa suvlasnicima zgrade radi donošenja odluke o saniranju štete.

- Ovisno o navodima iz dostavljenog nalaza i stvarnog stanja zgrade, ukoliko predmetni poslovni prostor doista ne ispunjava sigurnosne uvjete, korisniku će se pokušati, sukladno mogućnostima, iznaći rješenje za zamjenski prostor, zaključuju iz Grada.

I doista, obilaskom zgrade potvrđuju se svi navodi. Kako kaže Vlasta Vujačić, problem s cijelom zgradom, po njenim saznanjima, nije nastao od trenutka izvođenja radova na obližnjoj parceli, već se proteže nekoliko desetljeća unatrag.

- Kako su nama pojasnili, problem je što zgrade u starom dijelu nemaju temelje i svako bušenje osjećamo kao podrhtavanje. I kada su izvodili radove na toj obližnjoj parceli, osjećali smo kako se cijela zgrada trese. Nakon dva dana popucali su nam zidovi iznad ulaza, a mi nismo mogli zatvoriti vrata jer su se odmaknula od okvira za sigurno dva centimetra. Pukotine su sada već toliko duboke da izgleda kao da će komad zida otpasti. Nestala nam je i struja u cijelom prostoru jer su to neke posebne cijevi koje moraju biti na ravnoj površini, ali se zid toliko nakrivio da više ne funkcioniraju pa smo morali nešto improvizirati sa svijetlima, rekla nam je Vujačić i zaključila da ne mora biti neki veliki stručnjak, jer se i na oko vidi koliko se zgrada nagnula i kamo to vodi.

Pucanje po cijeloj vertikali

Ustvrdila je i da taj prostor koriste svakodnevno, da sada imaju i međunarodne volontere te da se stvarno više ne osjećaju ugodno. Stoga će se u utorak sastati s predstavnicima Grada i vidjeti što se da dogovoriti, ali njima je intencija ipak izaći iz tog prostora i dobiti zamjenski.

Jedan od korisnika tog prostora je i obitelj Šijan, koja u toj zgradi ima apartman, a sa situacijom o propadanju zgrade upoznati su već desetljećima. Kažu da o tome sve znaju i u Gradu Puli i da su još prije deset, petnaest godina trebali injektirati beton u temelje, ali se s tim nitko nije htio pozabaviti. Sada su ovi radovi dodatno pogoršali stanje, iako ga, tvrde naši sugovornici, nisu i uzrokovali. Zgrada nema temelje te se godinama krivi, a dodatne vibracije s gradilišta uzrokovale su pucanje po cijeloj vertikali. Koliko će zgrada izdržati, ne znaju, ali se pitaju što su radili konzervatori i nadzor koji je bio angažiran na tom gradilištu kada su dozvolili da nastane ovako veliki problem, a ne znaju niti kako će to u konačnici riješiti i tko.

Upit smo i mi poslali nadležnom Konzervatorskom odjelu u Puli, ali odgovor još čekamo. (Goran ROJNIĆ i Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter