Zgrada pošte nije na prodaju - ide u obnovu

Pošta na Danteovom trgu (Foto Željko Ancelj)
Pošta na Danteovom trgu (Foto Željko Ancelj)

Kada su sredinom ove godine u zgradu glavne pošte preseljeni djelatnici Zavoda za mirovinsko osiguranje iz tadašnjih neuvjetnih prostora u zgradi na Trgu Portarata, postalo je jasno da bi i djelatnici zdravstvenog osiguranja, koji su podstanari u toj istoj zgradi, uskoro mogli naći uvjetnije prostore. Međutim, ljeto je došlo i prošlo i polako se približava zima, a u toj zgradi rad postaje sve teži.

Preseljenje se više i ne spominje, a nezadovoljstvo djelatnika raste. Stoga smo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pitali hoće li ipak negdje smjestiti svoje ljude.

Kako saznajemo, trenutno u toj zgradi još uvijek ne radi grijanje te je djelatnicima hladno, problem je i što je unatrag godinu dana u toj zgradi buknuo požar te su odmah potom sa zgrade počeli otpadati komadi pročelja i kameni dijelovi s krovnog prstena…

Navodno niti uredi nisu u boljem stanju. Međutim, sve što smo od nadležnih u HZZO-u uspjeli doznati je da "za sada nije još do kraja definirana odluka o preseljenju pa bi u ovom momentu bilo preuranjeno o tome govoriti". Čeka li se ishod parlamentarnih izbora ili nešto drugo, iz ovog šturog odgovora teško je odgonetnuti.

No, isti smo upit proslijedili Gradu Puli, je li netko s njima pregovarao o mogućoj pogodnijoj alternativnoj lokaciji.

Naime, još 2012. godine, za posjeta resornog ministra Miranda Mrsića, u razgovoru s gradskim čelnicima bilo je riječi da će, dogovore li se s Gradom Pula za adekvatnim smještajem, vratiti Gradu zgradu na Portarati i ustupiti zgradu Vila Idole. Tada bi i zdravstveno trebalo van.

Djelatnici mirovinskog preselili su u svibnju u zgradu pošte, no gotovo istovremeno pojavila se i informacija da je i to preseljenje privremeno jer je Hrvatska pošta odlučila prodati zgradu?! Inače, riječ je o zgradi izuzetnog povijesnog, umjetničkog i tehničkog značaja koja je zbog toga uvrštena i u registar pojedinačnih kulturnih dobara pri Ministarstvu kulture te se nalazi u zaštićenoj kulturno-povijesnoj jezgri Pule. Projektirao ju je poznati talijanski arhitekt Angiolo Mazzoni, a građena je od 1932. do 1935. godine, da bi 1974. bila nadograđena, i to u režiji arhitekta Miroslava Kučana. Hoće li se doista HP odreći tako vrijedne zgrade upitali smo nadležne u pošti.

- Hrvatska pošta ne planira preseljenje iz zgrade na Danteovom trgu 4, kratko nam je navela Jo Kempen, voditeljica odjela za odnose s javnošću Ured za korporativne komunikacije Hrvatske pošte. Štoviše, istaknula je da je i dalje aktualna obnova zgrade o čemu se započelo razmišljati još prije tri godine kada su sa zgrade počele padati kamene ploče. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter